> Θανάσης Βαλτινός

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Θανάσης Βαλτινός είναι Έλληνας σύγχρονος συγγραφέας (πεζογράφος) και σεναριογράφος.

Γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας. Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κινηματογράφο. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της οποίας είναι πρόεδρος. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Έχει μεταφράσει τις Τρωάδες και τη Μήδεια του Ευριπίδη και την Ορέστεια του Αισχύλου, που ανέβηκαν από το Θέατρο Τέχνης στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Για το σενάριο της ταινίας Ταξίδι στα Κύθηρα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1984. Το 1990 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο Στοιχεία για την Δεκαετία του '60. Το 2001 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, ενώ το 2002 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών Πέτρος Χάρης.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται διηγήματα, μυθιστορήματα, καθώς και κινηματογραφικά σενάρια, με σημαντικότερα τα: "Στοιχεία για τη δεκαετία του '60", "Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο", "Η κάθοδος των εννιά", "Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη - βιβλίο πρώτο: Αμερική, θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχή", "Ορθοκωστά", "Άνθη της αβύσσου", "Τρία ελληνικά μονόπρακτα", και "Εθισμός στη νικοτίνη".

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License