- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Τέτα Ντούζου είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 7 Ιουνίου 1964 και δραστηριοποιήθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο τη δεκαετία του '80. Είναι κόρη του Αντρέα Ντούζου και αδερφή του Στηβ Ντούζου, επίσης ηθοποιών. Η μητέρα της, Αναστασία Ντούζου, είναι γνωστή συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής. Έφυγε με την οικογένεια της το 1967, σε πολύ μικρή ηλικία, για την Αμερική για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1980. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στο κοινό μέσα απο τις δεκάδες ταινίες (κινηματογραφικές και βίντεο) στις οποίες πρωταγωνίστησε, κυρίως χάρη στους αβανταδόρικους ρόλους της χαριτωμένης κοπέλας που υποδυόταν. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου όπως με το Μίμη Φωτόπουλο, το Νίκο Ρίζο, τη Μάρω Κοντού, τον Στάθη Ψάλτη κ.ά. Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία Ρόδα, τσάντα και κοπάνα (1982) που σημείωσε πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Παράλληλα σπούδασε ψυχολογία. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποφασίζει να αποσυρθεί απο το χώρο του θεάματος για να παντρευτεί τον επιχειρηματία Γιάννη Γεωργιάδη με τον οποίο έχει αποκτήσει μία κόρη, την Αναστασία.

Ενδεικτική Φιλμογραφία (Κινηματογράφος)

Ρόδα, τσάντα και κοπάνα (1982)
Σερίφης, ο μηχανοφάγος (1983)
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο 2 (1983)
Ο παπα-σούζας (1983)
Μια παπαδιά στα μπουζούκια (1983)
Παπαδίστικη Κομπανία - Παπαρεμπέτες (1983)
Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω (1984)
Θηλυκό θηριοτροφείο (1984)
Ταχύτητα και αγάπη (1985)
Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος (1985)
Μια γυναικάρα στα μπουζούκια (ή Μια παπαδιά στα μπουζούκια Νο 2) (1985)
Ξενοδοχείο Καστρί (1988)
Ενδεικτικές Βιντεοταινίες

Το μελαχροινάκι (1983)
Οι ατσίδες και η κούκλα (1985)
Κως - Το κυνήγι των παρανόμων (1986)
Επιχείρηση γάμος (1986)
Ο κουρδιστός εραστής (1987)
Άγριες πλάκες στα θρανία Νο 2 (1987)
Παπαδίστικη Κομπανία Νο 3 (1987)
Εγώ, αυτή κι η άλλη (1988)
Βάρβαρος εραστής (1988)
Αγάπη στο σπίτι του λόφου (1989)
Ανάμεσα σε δύο αγάπες (1989)
Σούπερ Λύκειο Νο 2: Τρελές Διακοπές (1989)
Οι δρόμοι της βίας (1989)
Τρελοί ληστές, γυμνά διαμάντια
Το πιο γλυκό κορίτσι
Μουσικός και τζέντλεμανv
Ο παπάς ήταν ροκάς
Αποπλάνηση ενηλίκου
Ο γυναικάς
24 ώρες μ'έναν σταρ
Το κορίτσι της σοφίτας
Τηλεοπτικές Συμμετοχές

Η Δίψα (1990)
Μάλιστα Κύριε (1991)
Η αγάπη της γάτας (1991)
Θέατρο

Αντρέα ρούφα το αυγό σου (1987) (επιθεώρηση)
Ποια ήρθε στο κρεβάτι μου; (1988) (έργο του Ζαν ντε Λετράζ διασκευασμένο απο τον Νίκο Καμπάνη)
Μαίρη... Μαίρη (1988)
Ο καπετάν κόκκορας (1989)
Για μια νύχτα μόνο (1990)
Κυνηγώντας τον έρωτα (1990)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License