ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας — μυθιστοριογράφος, και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε συγκριτική φιλολογία, θεατρολογία, και ανθρωπολογία του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στο Παρίσι, την περίοδο 1972-1981.

Με την επιστροφή του στη Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία και ήταν ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού Το τέταρτο, που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από το έτος 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, αρχικά ως μόνιμος συνεργάτης της ημερήσιας εφημερίδας Τα Νέα και στη συνέχεια της εφημερίδας Η Καθημερινή.

Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν ιδιαίτερα το Αδιανόητο τοπίο, Η Πτώση του Νάρκισσου, Η τρέλλα του μεσημεριού, καθώς επίσης και η φιλοσοφική του παρωδία Οι Εφτάψυχες των Αθηνών, που έχουν ήδη μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές ξένες γλώσσες (βουλγαρική, γαλλική, ολλανδική, ιταλική, σερβική και τουρκική). Επίσης το θεατρικό του έργο Όσοι έχασαν τον ύπνο τους ανεβάστηκε στο θέατρο «Αμόρε» της Αθήνας το 1997 και το 2004 παίχθηκε στη Λευκωσία. Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» το έργο του Βερονάλ , ένα αφήγημα, μείγμα μυθοπλασίας και ιστορίας, σχετικά με τον θάνατο ενός δημόσιου προσώπουν του φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή, στην Ελλάδα του 1937.

Το 1999 o Τ. Θεοδωρόπουλος βραβεύτηκε από το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του Η Δύναμη του σκοτεινού Θεού. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία τον τίμησε με το μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας που θεωρείται ένα από τα μεγάλα βραβεία στον τομέα της γαλλοφωνίας.

Τον Μάρτιο 2010 διορίστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και αποχώρησε για προσωπικούς-επαγγελματικούς λόγους.

Το 2012 υπήρξε ένας από τους 32 ανθρώπους του πνεύματος που συνυπέγραψαν το κείμενο ''Τολμήστε'', ένα δείγμα γραφής μερικών διανοούμενων ανθρώπων της χώρας που υποστήριζε την αποδοχή του ελληνικού «μνημονίου».[1][2]

Το 2016, σε άρθρο του στην Καθημερινή, αποκάλεσε τον Κινέζο ακτιβιστή και καλλιτέχνη που κατέγραφε την οδύνη των προσφύγων στην Ελλάδα, Ai Wei-Wei, Πιθηκόμορφο Κινέζο, όπως και τις Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Αντζελίνα Τζολί που επισκέφθηκαν τα σημεία που κατέφθαναν οι πρόσφυγες στα Ελληνικά νησιά, ότι εκπροσώπησαν το μελό.[3]

Εκπρόσωποι ελληνικής πεζογραφίας 1900+

«Έκκληση ανθρώπων του πνεύματος προς τις πολιτικές δυνάμεις». www.skai.gr. Ανακτήθηκε στις 2016-02-08.
««Τολμήστε», ένα δείγμα γραφής για τη σωτηρία της χώρας, Του Παναγη Γαλιατσατου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2016-02-08.
«Vade retro, Papanas, του Τάκη Θεοδωρόπουλου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2016-04-22.

Θεοδωρόπουλος, Άγγελος
Θεοδωρόπουλος, Ανδρέας
Θεοδωρόπουλος, Αργύρης
Θεοδωρόπουλος, Βύρων
Θεοδωρόπουλος, Ιωάννης
Θεοδωρόπουλος, Νικολής
Θεοδωρόπουλος, Ντίνος
Θεοδωρόπουλος, Τάκης
Θεοδωροπούλου, Αύρα

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License