- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Τάκης Μηλιάδης ήταν ηθοποιός, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους.

Τάκης Μηλιάδης

Τάκης Μηλιάδης

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1922. Καταγόταν από οικογένεια ηθοποιών[1] Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του θεάτρου, εκτός από την τραγωδία. Χαρακτηρίστηκε κάποτε Μορίς Σεβαλιέ της Ελλάδας, καθώς το 1952 συνόδευσε τις αδερφές Καλουτά σε κονσέρτο τους στο Μεζόν Γκαβό του Παρισίου και στο ακροατήριο ήταν μεταξύ άλλων και ο ίδιος ο Σεβαλιέ[2]. Σπούδασε Θέατρο κατά την περίοδο της Κατοχής και δάσκαλοί του ήταν ο Κωστής Μπαστιάς και ο Δημήτρης Ροντήρης. Ο ίδιος έκανε συνολικά τρεις γάμους. Είχε κάνει δυο γάμους με συζύγους του αυτού επαγγέλματος, πρώτος γάμος με τη Μπέτυ Μοσχονά και δεύτερος με τη Σάσα Καζέλη. Ο Τάκης Μηλιάδης είχε επίσης παντρευτεί την Παρασκευή Κόλλια με την οποία έχει αποκτήσει ένα γιο, το Μάριο Μηλιάδη.

Ήταν απόφοιτος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά τον κέρδισε το θέατρο. Από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή μέχρι και το τέλος του βίου του έπαιζε στο θέατρο και συγχρόνως γύριζε και ταινίες. Έλαβε μέρος σε όλα τα θεατρικά είδη, αλλά, λάτρεψε την επιθεώρηση. Συμμετείχε πάντα στα θιασαρχικά σχήματα και έπαιξε σε όλα τα αθηναϊκά θέατρα : Ακροπόλ, Βέμπο, Μπουρνέλλη, Σαμαρτζή, Καλουτά, Περοκέ, Παπαϊωάννου.κ.λ.π Έκανε δε πολλές περιοδείες, με επιθεώρηση,ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στον κινηματογράφο διακρίθηκε σε κωμωδίες - ερμηνεύοντας συχνά θηλυπρεπείς τύπους- δίπλα σε μεγάλα θεατρικά και κινηματογραφικά ονόματα της χώρας. Για κάποιο διάστημα εργάστηκε στο ραδιόφωνο, στη Γερμανία, σε ελληνική εκπομπή.

Εκτός από τις θεατρικές, κινηματογραφικές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεργασίες του, συμμετείχε σε πολλά αναψυκτήρια της εποχής-Αθήνα και Πειραιά- με διάφορα επιθεωρησιακά νούμερα. Επίσης ήταν από τους μόνιμους καλεσμένους της κυριακάτικης τηλεοπτικής εκπομπής της ΥΕΝΕΔ «Κυριακή χωρίς σύννεφα», σε θεατρικά σκετς και παρλάτες, που παρουσίαζε ο Όμηρος Αθηναίος.

Πέθανε στις 17 Απριλίου 1985 δύο ημέρες μετά ένα ασήμαντο ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό του, στα Γιάννενα.


Φιλμογραφία

Ο φαλακρός μαθητής (1979)... Δεσποινόπουλος
Από πού πάνε για τη χαβούζα; (1978)... Επαμεινώνδας Ντράβαλος
Ό άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) .... Xαρίλαος Ζεβεδαίος
Αξιωματικός Υπηρεσίας (1972) TV
Η ζαβολιάρα (1971)... Μισέλ
Ο ξεροκέφαλος (1970)... Ανδρόνικος Κοντός
Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969)...Φόν Τσίφρεν
Ποιος Θανάσης (1969)...Φώντας Μπαζούκας
24 ώρες ζωντοχήρα (1969)
Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις Γης Μαδιάμ (1969)...
Kακός, ψυχρός κι ανάποδος (1969)... Γιάννης Ρέπας
Ξύπνα κορόιδο (1969) ... Βαγγέλης Λέπουρας
Ένας ιππότης με τσαρούχια (1968)... Σωτήρης Τρεχαντήρης
Οικογένεια χωραφά (1968)... αμερικάνος
Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
Kολωνάκι, διαγωγή μηδέν (1967) .... Πέτρος Δελασίβιλας
Ο κόσμος τρελάθηκε (1967)
Η παιχνιδιάρα (1967)... Ιάκωβος
Πάρε κόσμε (1967) .... Aπόλλωνας
Tρελός, παλαβός και Βέγγος (1967) .... Γρηγόρης
Το πλοίο της χαράς (1967)
Βοήθεια!... O Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)... Μανώλης
Ησαΐα χόρευε (1966)... Ανάργυρος
Kούνια που σε κούναγε (1966)
Nα ζει κανείς ή να μη ζει (1966)
Ο παπατρέχας (1966) .... Aδαμάντιος (μαθηματικός)
Eίναι ένας τρελός... τρελός... τρελός Βέγγος (1965)... Μποτόπουλος
Η Εύα δεν αμάρτησε (1965)... Λουκιανός
Κόσμος και Κοσμάκης (1964) .... Παντελής Τουβλάρας
Ο Ιππόλυτος και το βιολί (1963)
Ψευτοθόδωρος (1963) ... Αγησίλαος
Η Αυγή του Θριάμβου (1961)... διερμηνέας
Αλλού τα κακαρίσματα... (1960)
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959)
Ραντεβού με τον έρωτα (1957)... Κλεάνθης Παλιός
Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957)... Δομένικος

Βιβλιογραφία

Αντώνης Πρέκας, Σαν Παλιό Σινεμά, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2003, σελ. 195-209

Σημειώσεις και παραπομπές

↑ Ηθοποιοί ήταν αμφότεροι οι γονείς του, ο πατέρας του, Νίκος, δημοφιλής πρωταγωνιστής του μουσικού θεάτρου και η μητέρα του, Μαρίκα Ανθοπούλου, κόρη τραγουδίστριας όπερας. Επίσης, ο αδερφός του πατέρας του, η πρώτη σύζυγος του πατέρα του, Ανθή Μηλιάδη, η οποία σκοτώθηκε το 1952, στη διάρκεια κινηματογραφικού γυρίσματος, όταν το αυτοκίνητο που τη μετέφερε προσέκρουσε σε νάρκη . H αδερφή της Ανθής Μηλιάδη ήταν η ηθοποιός Χριστίνα Καλογερίκου.
↑ To σημειώνει ο Γιώργος Λαζαρίδης στο βιογραφικό του βιβλίο Άννα - Μαρία Καλουτά, Από το θρίλερ στο θρύλο, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2001, ISBN 960-14-0482-1.

Εξωτερικές συνδέσεις

Τάκης Μηλιάδης (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License