ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Καρνάτσος (26 Απριλίου 1946 - 17 Απριλίου 1996) ήταν Έλληνας καλλιτέχνης. Ασχολήθηκε δημιουργικά με διάφορους τομείς της τέχνης, όπως τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία, τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων, τη σκηνοθεσία και την ηθοποιία, καθώς και με τη στιχουργική.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Τάκης μικρός έμενε στην οδό Αριστομένους ακριβώς δίπλα στο επί της γωνίας με την Αγίου Μελετίου ευρισκόμενο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο "Σολωμός" του γνωστού παιδαγωγού της εποχής Πέτσου. Εκεί έκανε το δημοτικό του. Η περιοχή τότε ήταν γειτονιά μικροαστική, κατοικούμενη από ανθρώπους φιλομαθείς και φιλοπρόοδους. Για παράδειγμα έζησαν εκεί Καμπανέλης, Ελύτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Σακελάριος, Γιανναράς, Γκάτσος, Φασιανός, Βουρνάς και άλλοι. Ο πατέρας του ήταν τύπος ιδιαίτερος. Ήταν εκτελωνιστής στο επάγγελμα πληθωρικός και ιδιαίτερα φιλότεχνος. Στο σπίτι τους οι τοίχοι ήταν σκεπασμένοι από κάδρα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, κυριολεκτικά! Αγαπούσε ιδιαίτερα τα παιδιά, έπαιζε και αστειευόταν μαζί τους. Το μεγάλο του σουξέ ήταν η "μουνταρία": Πετούσε λεφτά στον αέρα και τα παιδιά σκοτώνονταν πιο θα τα πρωτομαζέψει. Αυτό γινόταν από τον ενθουσιασμό όταν κέρδιζε στον ιππόδρομο.΄Ενα πάθος που μαζί με το κομψό του ντύσιμο τον ξεχώριζε ως εστέτ. Πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του πατέρα τα συναντούμε μετέπειτα στον Τάκη. Υπήρχε και ένας μικρότερος αδελφός, ο Αποστόλης που πήγαινε στο ίδιο σχολείο , πολύ ζωηρό παιδί σε αντίθεση με τον Tάκη πού ήταν μάλλον cool. Η μητέρα τους κομψή και αθόρυβη φρόντιζε ώστε τα πάρτυ του Τάκη να είναι πάντα ένα γεγονός. Το σπίτι τους ισόγειο, 3-4 δωμάτια μόνο, μοιραζόταν τον κήπο με 2-3 άλλες ισόγειες κατοικίες και ήταν ανοικτό και φιλόξενο. Ο Τάκης ήταν αυτό που λέμε παιδί προικισμένο. Καθολικά. Ψηλό, όμορφο, έξυπνο, ευαίσθητο, ικανό, ονειροπόλο, χαριτωμένο. Αναρωτιέται κανείς πως μπορούσε να διαθέτει όλα αυτά σε τόσο νεαρή ηλικία. Ήταν έμφυτα; Ήταν από αγωγή; Στο σχολείο ήταν από τους πρώτους, με ιδιαίτερη επίδοση στη ζωγραφική και στα ... μαθηματικά! Χόρευε rock and roll καλλίτερα από όλους. Ντυνόταν εξεζητημένα, φορούσε σακάκι, μακρύ παντελόνι! Είχε καλπάζουσα φαντασία. Μέγας θαυμαστής του "Μικρού Ήρωα" του Γιώργου Θαλάσση, του οποίου διέθετε τα άπαντα δεμένα και που τον θεωρούσε υπαρκτό πρόσωπο. Γενικά μεγάλωνε ανεπαισθήτως μέσα σε αυτό το λίγο-πολύ μέτριο κοινωνικό πλαίσιο που δεν προϋπέθετε, ένα σπάνιο άνθος, ένας πολύπλευρος χαρακτήρας, μία εξαιρετική περίπτωση που ίσως είναι αυτό που λέγεται καλλιτεχνική φύση. Μοιάζει στην περίπτωσή του σαν το μέλλον να βρισκόταν εκεί από την αρχή κρυμμένο στο μπουμπούκι.
Σπουδές

Ο Τάκης Καρνάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Απριλίου 1946. Σπούδασε αρχιτεκτονικό - διακοσμητικό σχέδιο και ζωγραφική στις Σχολές Δοξιάδη, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου κι υποκριτική στη Δραματική Σχολή Ευγενίας Χατζίκου.
Ζωγραφική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία

Ως ζωγράφος είχε παρουσιάσει με επιτυχία τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, ενώ έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές.

Αξιοσημείωτη η παρουσία του ως σκηνογράφου - ενδυματολόγου, κυρίως μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία του με το «Θέατρο Έρευνας - Δημήτρης Ποταμίτης», είχε αποσπάσει τα θετικά σχόλια της κριτικής για τη δουλειά του σε πολυάριθμες παραγωγές, όπως:

«Έκβους» του Πήτερ Σάφερ
«Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα
«Λεντς» του Γκέοργκ Μπύχνερ
«Οι κατεργαριές του Σκαπίνου» του Μολιέρου
«Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Πιερ Μπομαρσέ
«Η διπλή αποδημία του Ιώβ Καρντόζο» του Π. Αλέ κ.α.

Θεατρικός Συγγραφέας - Μεταφραστής

Βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, με δύο Κρατικά Βραβεία Θεάτρου για τα έργα του «Ο Ρομπέν του Πάρκου» και «Ρετιρέ με θέα στο πάρκο», ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη συγγραφή παιδικών θεατρικών έργων, το σύνολο των οποίων περιλαμβάνεται στην ειδική έκδοση της Unicef για το Παιδικό Θέατρο, σε επιμέλεια της Ξένιας Καλογεροπούλου. Πρωτότυπα έργα και μεταφράσεις του ανέβηκαν με επιτυχία από διαφόρους θιάσους (Δημήτρη Ποταμίτη, Ζωής Λάσκαρη, Μάρθας Καραγιάννη, Κώστα Καρρά, Νίκου Γαλανού κ.α.) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Θέατρο, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση

Ηθοποιός με προσωπικό στίγμα και φαντασία, υπήρξε βασικό στέλεχος του «Θεάτρου Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη για πολλά χρόνια, ενώ συμετείχε και στην αξιομνημόνευτη παραγωγή της ροκ όπερας των Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και Τιμ Ράις «Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο» που ανέβασε ο Μίμης Πλέσσας στο Θέατρο Καλουτά το 1979, ερμηνεύοντας το ρόλο του Πιλάτου.

Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Ε. Χατζίκου και στο δικό του στούντιο θεάτρου.

Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα όχι μόνο ως ηθοποιός («Για την τιμή και το χρήμα», «Σταύρωση χωρίς Ανάσταση», «Ο Πύργος των Μοσκώφ», «Παράλληλοι Δρόμοι», «Σκληρά καρύδια», «Μυρτώ», «Οι Απαράδεκτοι», «The Lefkas Man» κ.α.) αλλά κι ως συγγραφέας - σεναριογράφος (μουσικοχορευτικά εορταστικά προγράμματα, τηλεοπτικά shows του Γιώργου Μαρίνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Θέατρο της Δευτέρας, εκπομπές παιδικής ζώνης της ΕΡΤ, την καθημερινή σειρά «Παράλληλοι Δρόμοι» στο Mega Channel σε συνεργασία με την Κάλη Καρατζά, ραδιοφωνικές επιθεωρήσεις στην ΕΡΑ-2 κ.α.) σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός - παρουσιαστής.
Μεταγλωττίσεις

Σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τη Walt Disney Pictures για την ελληνική απόδοση των διαλόγων και των τραγουδιών των κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Αλαντίν», «Η Μικρή Γοργόνα», «Σταχτοπούτα», «Το Βιβλίο της Ζούγκλας», «Μπάμπι», «Μπερνάρ και Μπιάνκα», «Τσιπ και Ντέιλ», «Μίκυ», «Ντόναλντ» κ.α., καθώς και με τη Warner Bros για την ταινία «Τοσοδούλα». Ως ηθοποιός συμμετείχε στη μεταγλώττιση πολλών από αυτές καθώς και σε σειρές κινουμένων σχεδίων των Warner, Merry Melodies Specials και Looney Tunes.
Στιχουργική

Η τυχαία, όπως ο ίδιος έλεγε, ενασχόλησή του ως στιχουργού αποδείχτηκε και παραγωγική κι εξαιρετικά επιτυχημένη, έχοντας στο ενεργητικό του τέσσερις χρυσούς κι έναν πλατινένιο δίσκο και πάνω από 500 τραγούδια. Με ειδικότητα στον έντεχνο ερωτικό στίχο αλλά και το θεατρικό - σατυρικό συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς τραγουδιστές: Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Τζένη Βάνου, Σταμάτης Κόκοτας, Τάνια Τσανακλίδου, Αλέκα Κανελλίδου, Χριστιάνα, Δούκισσα, Πωλίνα, Μαντώ, Πασχάλης (Πασχάλης Αρβανιτίδης), Ελπίδα (Ελπίδα Καραγιαννοπούλου), Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Ευρυδίκη, Καίτη Γαρμπή κ.α. και δημοφιλείς συνθέτες όπως οι: Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Αλέξης Παπαδημητρίου, Νίκος Ιγνατιάδης κ.α., συμπράττοντας στη δημιουργία τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο («Τα μάτια σου», «Πώς», «Μάθαμε τον έρωτα», «Ήταν λάθος», «Αν μ’ αγαπάς», «Φίλε», «Νύχτα είναι, θα περάσει» κ.λ.π.)

Είχε ακόμα γράψει σατυρικά κείμενα και τραγούδια για θεάματα πίστας του Γιώργου Μαρίνου και της Μαρινέλλας, ενώ τραγούδια σε δικούς του στίχους ερμήνευσε στη δισκογραφία και τη σκηνή η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Θάνατος

Ο Τάκης Καρνάτσος απεβίωσε στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 1996.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ιστοσελίδα στο IMDb.
Συλλογή στίχων
Αναμνηστική Ιστοσελίδα στο MySpace

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License