- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Τάκης Χριστοφορίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός και ξάδερφος του επίσης ηθοποιού Περικλή Χριστοφορίδη. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και πέθανε στην Αθήνα το 1973 από πνευμονία που έπαθε από τις "κακουχίες" μιας σκηνής σε κάποιο γύρισμα. Έπαιζε κυρίως δέυτερους κωμικούς ρόλους και έγινε γνωστός μέσα από το ρόλο του νευρικού ή του τρελογιατρού, που είχε τικ. Ηθοποιός (μέλος του ΣΕΗ από το 1937) γόνος της γνωστής θεατρικής οικογένειας Χριστοφορίδη. Στην Αρχή της σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε με θιάσους πρόζας και με το Εθνικό Θέατρο (1936-41). Έτσι, στην περίοδο 1939-40 εμφανίστηκε στην οπερέτα «Νυχτερίδα» που ανέβασε η Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος. Ώς το 1945 ήταν στο «Κρατικό Θέατρο Θεσ/νίκης και στη συνέχεια ακολούθησε τον Π. Κυριακό σε περιοδεία του στην Κύπρο (1945-48).

Τάκης Χριστοφορίδης

Τάκης Χριστοφορίδης

Έπαιξε στην «Ελληνική Σκηνή» του Δ. Ροντήρη και το Θέατρο «Βέμπο» (1951-54). Από τότε άρχισε να εμφανίζεται σε χαρακτηριστικούς ρόλους με τους κυριότερους θιάσους επιθεώρησης και κωμωδίας. Συνεργάστηκε ιδιαίτερα με τον Κ. Χατζηχρήστο και πήρε μέρος, μεταξύ άλλων, στον Θίασο Κ. Στολίγκα-Μ. Θεοφανίδη, κ.ό.κ. Έπαιξε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Πηγή

Musipedia: [1]

Επιλεγμένη Φιλμογραφία

* Τα τρία μωρά (1955)... αστυνομικός
* Ο γυναικάς (1957)
* Λατέρνα, φτώχια και γαρύφαλλο (1957)... Βαγγέλης
* Τρεις τρελοί ντεντέκτιβς (1957)
* Το τρελοκόριτσο (1958)
* Το νησί των γεννέων (1959)... Τζών
* Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959)
* Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959)... Ηρακλής
* Η μουσίτσα (1959)... Λαζαράκης
* Η λίμνη των στεναγμών (Η κυρα Φροσύνη κι ο Αλλή πασάς (1959)... Σαλμπονέλ
* Η Λίζα το 'σκασε (1959)... Θανάσης
* Τρεις κούκλες κι εγώ (1959)... Θανάσης
* Τα ντερβισόπαιδα (1960)... Πίπης
* Ραντεβοού στη Βενετία(1960)... Μάριο
* Το παιδί της πιάτσας (1961)
* Το έξυπνο πουλί(1961)... Φιλώτας
* Ο σκληρός άνδρας (1961)... αστυνομικός
* Ο ταξιτζής (1962)... Θανάσης
* Εταιρία θαυμάτων (1952)
* Το δόλωμα (1964)... ρεσεψιονίστας ξενοδοχείου
* Ο καταφερτζής (1964)
* Ο θαλασσόλυκος (1964)... Σγουρός
* Ήταν όλοι τους κορόιδα (1964)
* Υπάρχει και φιλότιμο(1965)... Ευσταθίου
* Οι στιγματισμένοι (1964)... Ιορδάνογλου
* Ο τετραπέρατος (1966)
* Ο παπατρέχας (1966)... Κοσμάς
* Ο Μελέτης στην άμεσο δράση (1966)
* Εισπράκτωρ 007 (1966)... Στέφανος
* Αχ, και να'μουν άντρας (1966)
* 5.000 ψέματα (1966)... Διευθυντής εφημερίδας
* Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
* Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)
* Ο ναύτης του αιγαίου (1968)
* Καρδιά που λύγισε απ' τον πόνο (1968)... Φίλιππος
* Θέμα συνειδήσεως (1973)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Ο Τάκης Χριστοφορίδης στην imdb

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License