> Συμεών Σαββίδης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Συμεών Σαββίδης [Τοκάτ ή Τοκάτη (αρχαία Ευδοκιάδα) Μικράς Ασίας, 1859 – Αθήνα, 1927] ήταν έλληνας ζωγράφος, από τους κυριότερους εκπροσώπους της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».

Βιογραφία

Οι γονείς του Σαββίδη ήταν ευκατάστατοι έμποροι και γι' αυτό αρχικά τον έστειλαν να σπουδάσει στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν πραγματοποίησε σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1878–1880). Με ιδιωτική υποτροφία, συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου (1880–1887) με δασκάλους τον Γύζη, τον Λούντβιχ φον Λοφτς (Ludwig von Löfftz) και τον Βίλχελμ φον Ντίεζ (Wilhelm von Diez).

Έμεινε στο Μόναχο για πάρα πολλά χρόνια, πραγματοποιώντας μόνον ελάχιστα ταξίδια προς την πατρίδα του, την Μικρά Ασία, προκειμένου να συγκεντρώσει θεματικό υλικό για τα έργα του. Παρουσίασε πίνακές του σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις στο Βερολίνο, την Λειψία, το Αμβούργο, την Βιέννη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Συμμετείχε επίσης με έργα του σε εκθέσεις της Αθήνας.

Το 1925 επέστρεψε φτωχός και άρρωστος στην Αθήνα, όπου και πέθανε δύο χρόνια αργότερα. Το 1931, το Λύκειο Ελληνίδων διοργάνωσε συγκεντρωτική έκθεση με ελαιογραφίες, υδατογραφίες και ιχνογραφήματα του ζωγράφου.

Το έργο του


Ο Σαββίδης θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες έλληνες ζωγράφους τού 19ου αι. Στο έργο του, το οποίο εστιάζεται στην ανθρώπινη μορφή και τα ανατολίτικα ηθογραφικά θέματα, αναζήτησε το τέλειο σχέδιο και την τέλεια χρωματική αρμονία. Χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς του αποτελούν οι ελαιογραφίες Το άναμμα του τσιμπουκιού, η αριστοτεχνική Μελέτη χρωμάτων και οι ιμπρεσιονιστικής τάσης Βάρκες στα νερά του Βοσπόρου.

Τις απόψεις του για την τεχνική της ζωγραφικής τις παρουσίασε στο σύγγραμμά του Έργα και πάρεργα, το οποίο εξέδωσε στην γερμανική γλώσσα. Υπέγραφε πολλά από τα έργα του ως «S. Sabbides». Το προσωπικό του σημειωματάριο με τίτλο Έργα και πάρεργα, γραμμένο στα γερμανικά, φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας.

Οι ιστορικοί της τέχνης τον κατατάσσουν στην Σχολή του Μονάχου και πιο συγκεκριμένα στους «οριενταλιστές» («orientalistes») που καταπιάνονταν κυρίως με ανατολίτικα θέματα. Εντούτοις, στα τελευταία χρόνια της ζωής του ζωγράφισε πολύ ύπαιθρο με πλούσιο φως, τόσο που να κατηγορηθεί ότι «αφήνει τον γερμανικόν τρόπον της εκφράσεως διά να μαθητεύση εις το σχολείον της φύσεως».

Βάρκες στα νερά του Βοσπόρου

Αραβικό λουτρό

Δύο Εβραίοι σε παλαιοπωλείο

Ανατολίτης μουσικός με λύρα

Ο τροχιστής στο παζάρι

Ανατολίτικο Παζάρι

Γυμνή χορεύτρια με ντέφι

Εξωτερικές συνδέσεις

* Ο ατίθασος Συμεών Σαββίδης — Άρθρο στην εφημερίδα Η Καθημερινή, 25 Μαρτίου 2006.

* Συμεών Σαββίδης (1859 – 1927) — Κείμενα για έκθεση έργων του ζωγράφου που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου το 2006.


Ζωγράφοι

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License