- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Στέλιος Μάινας είναι Έλληνας ηθοποιός.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου την 1 Οκτωβρίου 1957 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (ξενοδοχειακές σπουδές) και αργότερα τελείωσε τη δραματική σχολή Βεάκη το 1982. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε πολλά από τα κεντρικά και περιφερειακά Θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Οι Μεν Και Οι Δεν και την ταινία «Βαλκανιζατέρ». Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Κάτια Σπερελάκη με την οποία έχει ένα γιο, τον Ιωσήφ.

Ο Στέλιος Μάινας έκανε το 2010 την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με το βιβλίο «Τα φαινόμενα απατούν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων και κειμένων, κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Homme.

Φιλμογραφία

Λούφα και παραλλαγή (1984) ....καντινιέρης
Βίος και Πολιτεία (1987)
Λιποτάκτης (1988) ....Μανώλης
Πάνω κάτω και πλαγίως (1992)
Δίκαιος και άδικος λόγος (1993) ....αφηγητής
Βαλκανιζατέρ (1997)
Μπραζιλέιρο (2001) ....Βασίλης Αρβανιτάκης
Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου (2002) ....πατέρας Ηλία
Πολίτικη κουζίνα (2003) ....θείος Αιμίλιος
Γκίνες (2009) ....Κώστας
Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα (2011)

Τηλεόραση

1989 Συνωμοσία του Μιχάλη Παπανικολάου σε σενάριο Αντώνη Σημιτζή

1990 Μαύρη Χρυσαλίδα

1990 "Μυρτώ" του Φράνσις Κάραμποτ σε σενάριο Σούλας Πιερράκου (Παύλος Λαρνάς)

1991 Και εύθυμη και χήρα του Τάκη Βουγιουκλάκη σε σενάριο Παύλου Μάτεσι (πρέσβης)

1992 Εξ αδιαιρέτου του Στέλιου Ράλλη σε σενάριο Άννας Χατζησοφιά

1992 Παράλληλοι δρόμοι σε σενάριο των Γιώργο Χαραλαμπίδη και Κάλη Καρατζά (Παυλίδης)

1993 - 1996 Οι μεν και οι δεν της Φωτεινής Κοτρώτση σε σενάριο των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά (Τίμος Σταμάτης)

1994 Τμήμα ηθών: Τελική κίνηση του Κώστα Κωστόπουλο σε σενάριο των Σταύρο Αβδούλο και Ειρήνη Ριτσώνη (Καθηγητής)

1995 Ντόλτσε Βίτα του Αλέξανδρου Ρήγα σε σενάριο των Αλέξανδρου Ρήγα και Λευτέρη Παπαπέτρου (Παντελής)

1992 - 1995 "Ανατομία ενός εγκλήματος"
Επεισόδια: "Εν ψυχρώ" , "Ο κύκλος της φωτιάς" , "Το κουτί της Πανδώρας" , "Δράκος"

1997 - 1999 Είμαστε στον αέρα των Νίκου Κουτελιδάκη και Μύρνας Τσάπα σε σενάριο των Θοδωρή Μανίκα και Παναγιώτη Κούστα (Νίκος)

1998 "Κωνσταντίνου και Ελένης" του Κώστα Λυχναρά σε σενάριο των Χάρη Ρώμα και Άννα Χατζησοφιά (Ψυχίατρος)

1998 "Νυχτερινό δελτίο" του Πάνου Κοκκινόπουλου

1999 "Ανίσχυρα ψεύδη" του Αδριανού Γεωργαντά σε σενάριο Νίκου Απειρανθίτη

1999 "Φύγαμε" του Νίκου Κουτελιδάκη σε σενάριο Ελένης Ζιώγα (Χάρης)

2000 - 2002 Κόκκινος Κύκλος του Πάνου Κοκκινόπουλου
Επεισόδια: "Τρεις Γενιές" , "Κοινό Άίμα" (Νίκος) , "Η μέρα της γυναίκας" (Αστυνόμος) , "Ο ληστής" (Δικηγόρος) , "Οι επαγγελματίες" , "Τρωικός Πόλεμος" (Γιατρός)

2001 - 2002 Οι γυναίκες της ζωής της του Χρήστου Παληγιαννόπουλου σε προσαρμογή σεναρίου του Νίκου Παναγιωτόπουλου

2001 "Μυστικές διαδρομές" του Αντώνη Κόκκινου (Καπετάνιος)

2001 "Αχ και να' ξερες" του Πάνου Κοκκινόπουλου σε σενάριο Αποστόλη Τσαούσογλου (Καμπίρης)

2002 "Ασθενείς και οδοιπόροι" του Χρήστου Παληγιαννόπουλου σε προσαρμογή σεναρίου του Γιάννη Τζιώτη (Λεωνίδας)

2004 Μετράω στιγμές του Νίκου Κουτελιδάκη σε σενάριο Ελένης Ζιώγα (Ιάσωνας)

2004 Δέκατη Εντολή του Πάνου Κοκκινόπουλου
Επεισόδιο : Οφθαλμόν αντί οφθαλμού (Νικήτας)

2005 "Γάμος με τα όλα του"
(Επεισόδιο: "Ο Δημητράκης ο δίγαμος")

2005 Οι Βαρβάτοι του Αντώνη Τέμπου σε σενάριο Λευτέρη Καπώνη

2006 Επτά Θανάσιμες Πεθερές
Επεισόδιο: "Η φεμινίστρια Πεθερά" (Βάσος)

2006 Εντιμότατοι κερατάδες
(Επεισόδιο: "Ο χαλβάς κερατάς")

2007 Safe sex TV Stories -
(Επεισόδιο: "Η νύχτα του Αγίου Βησσαρίωνα")

2008 - 2009 Μαύρα Μεσάνυχτα του Πάνου Κοκκινόπουλου σε σενάριο των Βασίλη Ρίσβα και Δήμητρας Σακαλή (Θράσος Κουτρουμπάς)

2010 Ο 3ος νόμος του Πάνου Κοκκινόπουλου
Επεισόδιο: "Ο βασιλιάς και το αηδόνι" (Κώστας)

2010 Το νησί του Θοδωρή Παπαδουλάκη σε σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου (Γιώργης Πετράκης)

Θέατρο

Θεσσαλικό Θέατρο: «Αγγέλα» (Σεβαστίκογλου), σκην. Διαγόρα Χρονόπουλου
Δημοτικό Χαλανδρίου: «Ματωμένος Γάμος» (Λόρκα), σκην. Σπύρος Βραχορείτης
Εθνικό Θέατρο: «Ιππόλυτος» (Ευριπίδη), σκην. Νίκος Παρέλης
Δημοτικό Καλαμάτας: «Μαύρη Κωμωδία» (Π. Σάφερ) σε σκην. Έξαρχου, «Άμλετ» (Σαίξπηρ) σε σκην. Χαραλάμπους, «Φιάκας» (Μισιτζή) σε σκην. Αρμάου, «Λυσιστράτη» (Αριστοφάνη) σε σκην. Χαραλάμπους.
Δημοτικό Λάρισας: «Υπάρχει και Φιλότιμο» (Σακελλαρίου) σε σκην. Δημόπουλου, «Κασέτα» (Λ. Αναγνωστάκη) σε σκην. Χαραλάμπους.
Θέατρο Μάσκες: «Τέσσερις Βολές» (Γ. Χριστοφιλάκη) σε σκην. Χριστοφιλάκη.
Θέατρο Διονύσια: «Να Ντύσουμε τους Γυμνούς» σε σκην. Κακογιάννη.
Θέατρο Καρέζη: «Οιδίπους Τύραννος» σε σκην. Στούρουα.
Θέατρο Ιλίσια: «Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας», «Η Κυρία του Μαξίμ» σε σκην. Τ. Γκλιζ.
Θέατρο του Νότου: «Δωδέκατη Νύχτα» (Σαίξπηρ) σε σκην. Χουβαρδά, «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε Μια Ώρα» σε σκην. Αρβανιτάκη.
Θέατρο Κάτιας Δανδουλάκη: «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» (Γκολντόνι) σε σκην. Αρβανιτάκη.
Θέατρο Διάνα: «Μπαμ και Κάτω» σε σκην. Σ. Κοτσίκου.
Θέατρο Κάτιας Δανδουλάκη: «Δαίμονες» (Λ. Νορέν) σε σκην. Ν.Μαστοράκη.
Θέατρο Ιλίσια: «Ο Κλήρος του Μεσημεριού» (Πολ Κλοντέλ) σε σκην. Β. Μαυρομάτη.
Θέατρο Αποθήκη: «Αναμείνατε στο Ακουστικό σας» (Χ. Σάλουιν) σε σκην. Γ. Κακλέα.
Θέατρο Παρκ: «Σφαίρες Πάνω από το Μπρόντγουεϊ» (Γ. Άλεν) σε σκην. Γ. Κακλέα.
Θέατρο Νέου Κόσμου: «Εδουάρδος Β’» (Κρίστοφερ Μάρλοου) σε σκην. Β. Θεοδωρόπουλου.
Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη: «Ο Μικρός Τόννυ» (Α. Βάρμενταμ) σε σκην. Ρ. Πατεράκη.
Θέατρο οδού Κεφαλληνίας: «Επιστροφή» (Πίντερ) σε σκην. Μαστοράκη.
Θέατρο Αλίκη: «Γλυκό Πουλί της Νιότης (Γουίλιαμς) σε σκην. Βουτσινά.
Θέατρο Ξένιας Καλογεροπούλου: «ΣΟΣ» (Στόπαρντ) σε σκην. Βουτσινά.
Εθνικό Θέατρο,Κεντρική Σκηνή: «Άμλετ» (Κλαύδιος, βασιλιάς της Δανίας) του Γουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση και Σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
Θέατρο Τέχνης - Φρυνίχου: «Τα Παντρολογήματα» (Γκόγκολ) σε σκην. Γιάννη Μπέζου (2006 - 2007)
θέατρο Πόρτα: «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» σε σκην. Γιάννη Μπέζου
Θέατρο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης: «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου (Βραβείο Αναγνωστών 2007) σε σκην. Στέλιου Μάινα (2008 - 2009)
Καλοκαίρι 2009 ( Περιοδεία ): «Η όπερα της πεντάρας» σε σκην. Θέμη Μουμουλίδη.
Καλοκαίρι 2012 ( Περιοδεία ): «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκην. Θέμη Μουμουλίδη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

(Αγγλικά) Στέλιος Μάινας, ιστοσελίδα του ηθοποιού στο IMDb.
Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Cosmo.gr. 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License