> Σταύρος Δαλάκος

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Σταύρος Δαλάκος (Μάιος 1914 – Ιούλιος 2000) ήταν Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης του 20ού αιώνα.

Ο Δαλάκος γεννήθηκε στον Σκορτσινό Αρκαδίας. Μετά τη γνωριμία του με τον Όσκαρ Κοκόσκα, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και μεταπτυχιακά εκπαιδεύθηκε στις σχολές καλών τεχνών της Φλωρεντίας και της Βενετίας. Με υποτροφία της ιταλικής κυβερνήσεως ασχολήθηκε με τη μελέτη των καλλιτεχνικών ιδρυμάτων και της σύγχρονης τέχνης. Το 1952 εξέθεσε τα έργα του στη Νέα Υόρκη και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ. Από το 1952 μέχρι το 1965 πήρε μέρος σε όλες τις καλλιτεχνικές εκθέσεις που οργάνωσε το κράτος στο Ζάππειο, ενώ η πρώτη ατομική του έκθεση έγινε στην Αίθουσα Εκθέσεων Ζαχαρίου, στην Αθήνα, το 1954. Επίσης, έλαβε μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό. Ταξίδευσε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μελέτησε τα προβλήματα της σύγχρονης τέχνης.

Ο Δαλάκος συνέγραψε επίσης κριτικές τέχνης σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ εργάσθηκε στη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων και ως ειδικός σύμβουλος για τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκθέσεων. Απεβίωσε στη Φιλοθέη σε ηλικία 86 ετών.

Τα έργα του βρίσκονται κυρίως στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Αυστρία.

Κόρη του Σταύρου και της Χριστίνας Δαλάκου είναι η τραγουδίστρια και δασκάλα τραγουδιού Μαίρη Δαλάκου.
Πηγές

Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), τόμος 10, σελ. 424

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ιστοτόπος στη μνήμη του από τον γιο του Πάνο

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News