- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Σταμάτης Γαρδέλης, γεννημένος την 1η Μαΐου 1960 στην Αθήνα, είναι Έλληνας ηθοποιός. Πρωταγωνιστώντας σε ταινίες όπως «Τα τσακάλια», «Έλα να γυμνωθούμε, ντάρλινγκ», «Καμικάζι, αγάπη μου», «Όταν οι ρόδες χορεύουν», μετατράπηκε σε pop είδωλο της δεκαετίας του 1980.[1] Σύμφωνα με τον ίδιο εν μέρει εγκλωβίστηκε στους ρόλους αυτούς, γνωρίζοντας την απόρριψη όταν προσπαθούσε να κάνει κάτι διαφορετικό.[1] Τα τελευταία χρόνια απείχε από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ασχολούμενος κυρίως με το θέατρο.[2] Το 2010 πραγματοποίησε διπλή επιστροφή στα τηλεοπτικά πράγματα, συμμετέχοντας ως διαγωνιζόμενος στο πρόγραμμα «Dancing with the Stars» του ANT1 [2] και κάνοντας εμφάνιση στην τηλεοπτική σειρά της Μυρτώς Κοντοβά και του MEGA «Μίλα μου Βρώμικα».[3]


Φιλμογραφία

Χρονολογία Ταινία Ρόλος
1981 Τα Τσακάλια Φάνης
1982 Βασικά Καλησπέρα Σας Ντένης
1982 Σατανάδες στα Σχολεία Τάσος
1982 Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα Παύλος Κορτέσης
1982 Ταξίδι στην Πρωτεύουσα (Στη Ζούγκλα της Αθήνας)
1983 Επικίνδυνοι Σταμάτης
1983 Καμικάζι Αγάπη Μου Αλέξης Σγουρός
1984 Όταν οι Ρόδες Χορεύουν Γιώργος
1984 Ελα να γυμνωθουμε Νταρλινγκ Σταμάτης
1985 Απίθανο Αγόρι Αντώνης
1986 Περάστε Φιλήστε Τελειώσατε Σταμάτης Χρονίδης
1986 Ο Μελισσοκόμος
1986 Ερωτικές Τρέλες Στέφανος
1986 Ένα Τρελό Τρελό Μούτρο Δημήτρης
1986 Πάρτυ για τρεις Αλέξης
1987 Ραδιοπειρατή αγάπη μου Σάββας
1987 Χαμένοι στο Μανχάταν Σταμάτης
1987 Άλλος για το Τρελάδικο Άλκης
1988 Δυο Κορίτσια στο Κρεβάτι μου
1989 Καλοκαιρινές Αταξίες
1989 Ένας Παράξενος Έρωτας Κώστας
1989 Δύο Φορές Ψεύτης
1995 Έρωτας
1996 Χαβάη Δομήνικος


Τηλεοπτικές σειρές

Χρονολογία Σειρά Ρόλος
1981 Τ' ανάποδα
1983 Τα καθημερινά
1985 Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία
1987 Η συμμορία της Μαίρης
1988 Οδός Ανθέων
1991 Ο Κανονιέρης και η Βεντέττα Μπάμπης
1992 Οι Άθλιοι της Βίκτωρος Ουγκώ
1992 Το κλειδί
1993 Η καλή..Πεθερά
1994 Καλημέρα Ζωή
1999 Στη Σκιά του Πολέμου Βασίλης
2000 Πες το Ψέμματα
2003-2004 Η Λάμψη Ροβέρτος Κατακουζινός
2010 Μίλα μου βρώμικα


Παραπομπές

↑ 1,0 1,1 «Στα 47 μου Έχω Γίνει Ανασφαλής», αναδημοσίευση συνέντευξης στον ιστότοπο Yupi.gr
↑ 2,0 2,1 «Σταμάτης Γαρδέλης, ο ηθοποιός», συνέντευξη στον ιστότοπο της εφημερίδας «Το Βήμα», 18 Απριλίου 2010.
↑ Ο Σταμάτης Γαρδέλης στο «Μίλα μου Βρώμικα», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», 15 Μαρτίου 2010.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σταμάτης Γαρδέλης, πληροφορίες στον ιστότοπο retrodb.gr
Σταμάτης Γαρδέλης, πληροφορίες στον ιστότοπο imdb.com


Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License