> Σωτήριος Δάκαρης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Σωτήριος Δάκαρης ήταν αρχαιολόγος, καθηγητής στό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και γιά πολλά μεταπολεμικά χρόνια Διευθυντής της ΙΒ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το έτος 1916. Το αρχαιολογικό ανασκαπτικό του έργο είναι τεράστιο. Εγινε διεθνώς γνωστός από τις εξής ανασκαπτικές εργασίες:

* Ανάδειξη του Παλαιολιθικού Σπήλαιου Ασπροχάλικο Πρέβεζας (200.000 πΧ) και Καστρίτσα Ιωαννίνων, με τον Eric Higgs (1962-1965. Με την ανακάλυψη αυτή τεκμηριώθηκε μαζί με τον Αρη Πουλιανό (σπήλαιο Πετραλώνων 400.000 πΧ) ότι η ζωή στην Ευρώπη χρονολογικά αρχίζει από την Ελλάδα.
* Ανακάλυψη του Αρχαίου Νεκρομαντείου του Αχέροντα στό λόφο του Χωριού Μεσοπόταμος Πρέβεζας (1950-1952)
* Ανάδειξη της Αρχαίας Κασσώπης μετά τις ανασκαφές που έκανε με το Αρχαιολογικό ινστιτούτο του Βερολίου (1970).
* Ταυτοποίησε τα ονόματα των 4 Ηλειακών Ακροπόλεων του Ν. Πρέβεζας (Πανδοσία, Ελάτρεια, Βατίαι, Βουχέτιον) και του Αρχαίου Ορραου[1]).

Hταν στενός φίλος με τον Nickolas Hammond και με αυτόν είχαν "σαρώσει με τα πόδια όλη την Ηπειρο" όπως δήλωσαν στό τελευταίο νοκιμαντέρ της ΕΤ που γυρίσθηκε στή Δωδώνη το 1996 λίγο πρίν πεθάνει. [2]

Παραπομπές

1. ↑ Sotirios Dakaris, P. Cabanes, J. Andreou: Excavations in ancient Ambracia, The Journal of Archaeology, 1965
2. ↑ Χαράλαμπος Γκούβας: Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας, έκδοση 2009

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License