> Σμαρούλα Γιούλη

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Η Σμαρούλα Γιούλη (1934 - 7 Μαρτίου 2012) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση, ως παιδί θαύμα, στην ταινία «Φωνή της καρδιάς», δίπλα στον Αιμίλιο Βεάκη. Το 1948 συμμετείχε στην επιθεώρηση των Σακελλάριου -Γιαννακόπουλου «Ανθρωποι, άνθρωποι». Συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με τον σύζυγό της, Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασε πολλά ελληνικά και ξένα έργα.

Τη δεκαετία του '80, σε συνεργασία με τον σύζυγό της, παρουσίασε και πρωταγωνίστησε σε πολλά μιούζικαλ. Πέθανε στις 7 Μαρτίου 2012, περίπου τρεις μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της, σε ηλικία 78 ετών.


Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος
1942 Η φωνή της καρδιάς
1948 Χαμένοι άγγελοι
1950 Έλα στο θείο
1951 Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν
1952 Ο πύργος των ιπποτών
1953 Το σωφεράκι
1954 Άνεμος του μίσους

Το κορίτσι της γειτονιάς

1955 Το οργανάκι του Αττίκ

Γλέντι, λεφτά κι αγάπη

1956 Η καφετζού

Θυσία της μάνας

1957 Ο γυναικάς

Ο πειρασμός

Ραντεβού με τον έρωτα

Της νύχτας τα καμώματα

1958 Ο λεφτάς

4 νύφες 1 γαμπρός

Κάθε εμπόδιο για καλό

1959 Στουρνάρα 288
1960 Νύχτες στο Μιραμάρε
1961 Φτωχαδάκια και λεφτάδες
1962 Ο Θόδωρος και το δίκαννο
1965 Μόνο για σένα


Θέατρο

Έτος Τίτλος
1948 Άνθρωποι, άνθρωποι
1949 Καραντίνα στον έρωτα
1952 Χαρούμενα νιάτα
1956 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
1959 Άννα Φρανκ
1961 Ο Θόδωρος και το δίκανο
1962 Άνιμα νερά

Άνθη λεμονιάς

Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

1965 Μόνο για σένα
1969 Ο τρελός του λούνα παρκ
1973 Εκλογές, του Μποστ
1980 Η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω
1982 Chicago
1986 Η μπανανία πάει σύννεφο
1988 Το αταίριαστο ζευγάρι
2001 Το τρίγωνο των Βερμούδων


Τηλεοπτικό θέατρο

Έτος Τίτλος Κανάλι
1990 Το αταίριαστο ζευγάρι ΕΤ1
1994 Sweet Charity ΑΝΤ1
2003 Η γυνή να φοβήται τον άνδρα ALPHA

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License