- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Σμάρω Στεφανίδου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1913 στην Αθήνα και πέθανε στις 7 Νοεμβρίου του 2010. Είναι Μικρασιάτισσα από τους γονείς και τους παππούδες της.

Σμάρω Στεφανίδου

Σμάρω Στεφανίδου

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή στην Αθήνα, έμαθε ξένες γλώσσες και πιάνο. Από πολύ μικρή έπαιζε θέατρο και έκανε παραστάσεις στα παιδιά. Κρυφά από τους γονείς της εργαζόταν και χρηματοδοτούσε τις σπουδές της στη δραματική σχολή στο Εθνικό Θέατρο, καθώς οι γονείς της ήταν αρνητικοί στο να γίνει ηθοποιός.

Μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το 1937, την πήρε στο θίασό της η Κοτοπούλη και από το 1952 ήταν βασική καρατερίστα στο θίασο του Λογοθετίδη, δίπλα στον οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1960.

Συνεργάστηκε επίσης με την Κατερίνα, την Έλλη Λαμπέτη, το Δημήτρη Χόρν, το Λάμπρο Κωσταντάρα, το Γιάννη Φέρτη, την Ξένια Καλογεροπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Στέφανο Ληναίο, το Γιάννη Γκιωνάκη, το Νίκο Κούρκουλο, τον Αντώνη Αντύπα και πολλούς άλλους.

Σταθμός της καριέρας της ήταν η Εκάβη στο έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Θέατρο της οδού Καπλανών και στους Δελφούς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη. Στην Ακαδημία Τσαρούχη, όπως τη λέει η ίδια, έμαθε πολλά και σοφά πράγματα.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951, με την ταινία του Γ. Ζερβού Τα τέσσερα σκαλοπάτια. Από τότε έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων διασκευές θεατρικών έργων στα οποία είχε εμφανιστεί. Ενεργή είναι επίσης η παρουσία της στο ραδιόφωνο με σειρές, θεατρικά έργα και αναγνώσεις μυθιστορημάτων

Παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη (1913-1965) από τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Λήδα-Ειρήνη (γνωστή ως Λήδα Shantala).

Η Σμάρω Στεφανίδου μαζί με την κόρη της, το φθινόπωρο του 2003 αποπεράτωσαν το “Shantom”, Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala, στο Χαλάνδρι, που στεγάζει μαθήματα, σεμινάρια (χορού, γιόγκα, πολεμικών τεχνών, θεάτρου, εναλλακτικών θεραπειών κ.ά), και παραστάσεις, αλλά και όλων των ειδών πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις: ένας πόλος επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, συνάντησης και επικοινωνίας, μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τον άνθρωπο και στοχεύει στην ανάπτυξη του δυναμικού του.


Θέατρο

Τίτλος Συγγραφέας
Έκτο πάτωμα Ζερί
Δον Ζουάν Αντρέ Ομπέ
Το Μελτεμάκι Παντελή Χορν
Ηλέκτρα Σοφοκλής
Γαμήλιο εμβατήριο Άγγελος Τερζάκης
Καινούργια ζωή Δημήτρης Μπόγρης
Όλα θ’αλλάξουν Δημήτρης Μπόγρης
Βαθιές είναι οι ρίζες Ντ’ Υσσώ-Γκάου
Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρρεν Μπέρναρντ Σω
Ο Ρουμπής, η Κουμπή και τα κουμπιά Σπύρος Μελάς


1940-1942: θίασος Κατερίνας (Ανδρεάδη)

Τίτλος Συγγραφέας
Καλή ελπίδα Χάγερμαν
Περάστε την πρώτη του μηνός Σ. Μπέκεφυ
Πολεμικές Καντρίλιες Γιαλαμά-Οικονομίδη-Θίσβιου
Τίτλος Συγγραφέας
Αγριόπαπια Ίψεν
Σουάνεβιτ Στρίντμπεργκ
Για ένα κομμάτι γης Έρσκιν Κώλντουελ
Στέλλα Βιολάντη Γρ. Ξενόπουλου
Κωνσταντίνου και Ελένης Γ. Σεβαστίκογλου
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε Πιραντέλλο


1944: Θίασος Κατερίνας

Τίτλος Συγγραφέας
Κυρία σας αγαπώ Λέο Λέντς
Κυρία δε με μέλλει Β. Σαρντού


1946: Θίασος Ενωμένων Καλλιτεχνών

Τίτλος
Θεοδώρα
Αν δουλέψεις, θα φας


1952-1960: Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη

Τίτλος Συγγραφέας
Ξυλιές στα μαλακά Φεϋντώ
Ο εραστής έρχεται Γ. Τζαβέλλα
Ένας βλάκας και μισός Δημ. Ψαθά
Ένα βότσαλο στη λίμνη Γ. Ρούσσου
Ο τελευταίος τίμιος Ν. Τσιφόρου
Τρίτη και 13

Δεσποινίς ετών 39

Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου


Τίτλος Συγγραφέας
Ο δειλός κι ο τολμηρός Μακ Ντούγκαλ
Αλίμονο στους νέους Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου
Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές Ανούιγ


1962-63

Τίτλος Συγγραφέας
Τι είναι ο Ζαμόρ Ζωρζ Νεβέ
Κορίτσια στον αέρα Μαρκ Καμολεττί

Αμέσως μετά, με το θίασο Λάμπρου Κωνσταντάρα στα έργα :

Τίτλος Συγγραφέας Πρωταγωνιστές
Βροχή Σώμερσετ Μωμ με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Μάρω Κοντού
Καρρέ της ντάμας Γ. Ρούσσου με το Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Βίλμα Κύρου


1964-67

Έτος Τίτλος Συγγραφέας Θίασος
1964 Ξυπόλητη στο πάρκο

Λεωφορείον ο πόθος

Νηλ Σάϊμον

Τέννεση Ουίλλιαμς

Έλλης Λαμπέτη

Έλλης Λαμπέτη

1965 Μιας πεντάρας νιάτα Πρετεντέρη-Γιαλαμά Θέατρο Μίνωα, Θέατρο Αμιράλ
1966 Η κόμισσα της φάμπρικας Πρετεντέρη-Γιαλαμά Κοντού-Ληναίος Ρίζος-Στεφανίδου
1967 Αχόρταγος

Έξι φορές την εβδομάδα

Δημήτρη Ψαθά

Γ. Ρούσσου

Γκιωνάκη-Μιχαλόπουλου-Στεφανίδου

Θέατρο Μπουρνέλλη


1967-1984

Μικρή επιλογή από τις παραστάσεις

Τίτλος Συγγραφέας Θίασος
Η ηδονή της τιμιότητας Πιραντέλλο Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Καλογεροπούλου
Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες Πιραντέλλο Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Καλογεροπούλου
Ζορμπάς Καζαντζάκης Γιάννη Βόγλη - Σμάρως Στεφανίδου
Τζούλια Αλίκης Βουγιουκλάκη
Η κυρία με τις καμέλιες Αλ. Δουμά Αλίκης Βουγιουκλάκη
Χιτ Δημήτρη Χορν
Τρωάδες Ευριπίδης Θέατρο Οδού Καπλανών
Είκοσι γυναίκες και εγώ Γ. Δαλιανίδης Κώστα Βουτσά
Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται Ρομπέρ Τομά Θέατρο Καλουτά
Ρετρό Αλεξέϊ Γκάλιν Τίτου Βανδή, Θέατρο Μπρόντγουαιη
Το πλοίο των τρελλών Leonard Gershe Θέατρο Μπουρνέλλη
Μην προσπερνάς την ευτυχία Φρανσουάζ Σαγκάν Απλό Θέατρο των Χρ. Πολίτη – Αντ. Αντύπα


Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος Σενάριο Σκηνοθεσία Ρόλος
1951 Τα τέσσερα σκαλοπάτια Γεώργιος Ασημακόπουλος Γιώργος Ζερβός Λουκία Ασπροκότσυφα
1952 Ο πύργος των ιπποτών Γεώργιος Ασημακόπουλος Νίκος Τσιφόρος Όρσα Δελαρόσσα
1953 Σάντα Τσικίτα Χρήστος Γιαννακόπουλος Αλέκος Σακελλάριος κ. Δελακοβία
1954 Δεσποινίς ετών 39 Χρήστος Γιαννακόπουλος Αλέκος Σακελλάριος Χρυσάνθη Καραντάρη
1956 Ο ζηλιαρόγατος Γιώργος Τζαβέλλας Γιώργος Τζαβέλλας Μίνα Μουτσοπούλου
1957 Ο γυναικάς Πολύβιος Βασιλειάδης Νίκος Τσιφόρος Κορίνα Φραμπαλά-Ζουμπούλου
1960 Μανταλένα

Τρεις κούκλες κι εγώ

Γιώργος Ρούσσος

Πολύβιος Βασιλειάδης

Ντίνος Δημόπουλος

Νίκος Τσιφόρος

Πιπίτσα

Χρύσα

1961 Αλλοίμονο στους νέους Χρήστος Γιαννακόπουλος Αλέκος Σακελλάριος Ελένη
1962 To Ταξίδι Βαγγέλης Γκούφας Ντίνος Δημόπουλος Λούλα
1963 Ένας βλάκας... με πατέντα Φραγκίσκος Μανέλλης Ανδρέας Λαμπρινός Αγγέλω
1964 Γάμος αλά Ελληνικά

Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του

Μαρία Πολενάκη

Αρτέμης Μάτσας

Βασίλης Γεωργιάδης

Στέλιος Ζωγραφάκης

Βέρου, μητέρα Πέτρου

Ευδοκία

1967 Μιας πεντάρας νιάτα Γιαλαμά-Πρετεντέρη Γιαλαμά-Πρετεντέρη Μαρίκα Κωνσταντίνου
1968 Ο τρελός τα 'χει 400 Λάκης Μιχαηλίδης Κώστας Καραγιάννης Σουλτάνα Τσιμπιρλή
1972 Δουλικό αμέσου δράσεως Κώστας Ανδρίτσος Κώστας Ανδρίτσος μητέρα Άγγελου
1973 20 γυναίκες κι εγώ Γιάννης Δαλιανίδης Γιάννης Δαλιανίδης Σμάρω Φιλίππου


Τηλεόραση

Συγγραφέας Τίτλος
Δημήτρη Ψαθά Ένας βλάκας και μισός

Ο δειλός και ο τολμηρός

--- Ποτέ μην απελπίζεσαι


Τηλεοπτικές σειρές

Τίτλος Σκηνοθεσία
Ιστορίες αγάπης Γιάννης Τζιώτης
Οι τελευταίοι εγγονοί Τάσος Αθανασιάδης
Ο κύριος, η κυρία και η μαμά Δημήτρης Νικολαΐδης
Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες Γιώργος Κωνσταντίνου


Ραδιόφωνο

Έλαβε μέρος, επί σειράν ετών, σε πολυάριθμες θεατρικές και λογοτεχνικές εκπομπές στο ραδιόφωνο όπως :

Η γλώσσα που κεντά
Βαρώνη Σταφ

Διάβασε σε συνέχειες τα μυθιστορήματα :

Τίτλος Συγγραφέας
Το τρίτο στεφάνι Κώστα Ταχτσή
Εκατό χρόνια μοναξιάς Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Η παρακμή των σκληρών Άγγελου Τερζάκη

κ. ά.

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License