> Σακελλάριος εξ Ανδίτσαινας

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο ιερομόναχος Σακελλάριος ήταν κληρικός πρωτεργάτης και αγωνιστής του 1821.

Η καταγωγή του ήταν από το Φανάρι Ηλείας. Έπεισε τους τρομαγμένους Τούρκους να φύγουν μια ώρα νωρίτερα και να παν να κλειστούν στην Τριπολιτσά, μοίρασε δε στους Ανδριτσαίους και στους άλλους χωρικούς όλα τα υπάρχοντά τους που οι Τούρκοι άφησαν πίσω. Ήταν μυημένος στην Φιλική Εταιρεία και μαζί με τους άλλους Φιλικούς είχε οργανώσει τα πάντα για να ξεκινήσει αμέσως η επανάσταση.

Στους πολέμους έτρεχε ο Σακελλάριος με τα στρατεύματα και ήταν παντού εμπρός, δείχνοντας πολύ ζήλο και γενναιότητα. Είχε μαζί του και τα παιδιά του και τους λοιπούς συγγενείς του, οι οποίοι αποτελούσαν σώμα στρατιωτών.

Πηγές

* Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. http://www.archive.org/details/vioipeloponnsin00chrygoog. Ανακτήθηκε την 10 Απριλίου 2010.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License