- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Ρένα Παγκράτη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε πολλές βιντεοταινίες της δεκαετίας του '80.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1949 στη Δάφνη, έχοντας καταγωγή από την Κέρκυρα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη.

Οι πρώτες της εμφανίσεις σε ταινίες ξεκίνησαν από μικρή ηλικία, όταν ως «παιδί-θαύμα» έπαιξε στις ταινίες του Γιώργου Αρίωνα «Η γέφυρα της ευτυχίας» και «Όταν η ευτυχία προστάζει». Συμμετείχε ακόμα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Τα παραμύθια της θείας Λένας», με την Αντιγόνη Μεταξά. Η καριέρα της στην τηλεόραση ξεκίνησε όταν ακόμη έπαιζε με το συγκρότημα «Νοστράδαμος» και την ανακάλυψε ο Γιάννης Δαλιανίδης, που ευθύς της έδωσε το ρόλο χίπισσας Κάθριν, στη σειρά «Λούνα Παρκ». Τον ίδιο καιρό εμφανίστηκε σε αντίστοιχους ρόλους σε βιντεοταινίες στο πλευρό του Στάθη Ψάλτη («Βασικά καλησπέρα σας», «Καμικάζι αγάπη μου» κ.ά.) και της Ρένας Βλαχοπούλου.

Ρένα Παγκράτη

Ασχολήθηκε ακόμη με την επιθεώρηση και τη δισκογραφία.

Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1998 από φαρμακευτική δηλητηρίαση. Ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία, απόρροια της οικονομικής ανέχειας και της ανεργίας της τα τελευταία χρόνια. Σε σχετική επιστολή που βρέθηκε η ηθοποιός ανέφερε ότι εκτός από πολύ λίγους συναδέλφους της, κανένας άλλος δεν θέλησε να την προσλάβει. Η ζωή της μακριά από το σανίδι ήταν αυτό που την έφερε σε οικονομικό και προσωπικό αδιέξοδο.

Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

Φιλμογραφία
Έτος Ταινία Ρόλος Παρατηρήσεις
1964 Η Γέφυρα της Ευτυχίας Ασπρόμαυρη ταινία
1979 Γυναικες στα Οπλα Μυρτώ Έγχρωμη ταινία
1980 Ξεβράκωτος Ρωμιός Έγχρωμη ταινία
1982 Η Μανούλα, το Μανούλι και ο Παίδαρος Μαίρη Έγχρωμη ταινία
1982 Βασικά Καλησπέρα σας Ρένα Έγχρωμη ταινία
1982 Απίθανοι, Αλλιώτικοι κι Ωραίοι... Έγχρωμη ταινία
1983 Καμικάζι Αγάπη μου Ρένα Έγχρωμη ταινία
1984 Μάντεψε τι Κάνω τα Βράδια Ευτύχω Έγχρωμη ταινία
1984 Ελα να Γυμνωθούμε Ντάρλινγκ Μαργαρίτα Έγχρωμη ταινία
1985 Ο Δυναστείας Ντίνα Έγχρωμη ταινία

Συμμετείχε επίσης στη σειρά "Λούνα Παρκ" το Γιάννη Δαλιανίδη.
Πηγή

Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεώτερου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας, Εκδόσεις Μέτρον, τ. 3. σελ. 11

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License