- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) είναι ένας από τους πιο γνωστούς κρητικούς λυράρηδες. Γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης και είναι αδελφός του Νίκου Ξυλούρη και του Γιάννη Ξυλούρη. Ο ίδιος είναι μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής, διαθέτει μία φωνή με ιδιαίτερη χροιά, και προσωπικό ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων. Η βαθιά γνώση και η ανησυχία που τον διακρίνει για την παράδοση, τον χαρακτηρίζει ως πανάρχαιο και ταυτόχρονα νέο. Έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Νίκο από πολύ μικρός. Τη λύρα την έμαθε μόνος του και για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης. Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών. Μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε φεστιβάλ το 1982 στην Κολονία της Δυτικής Γερμανίας σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης και σε πολλά ακόμα φεστιβάλ και συναυλίες. Τον Ιούνιο του 1999 πάλι ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, στο φεστιβάλ Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων στο Martigny της Ελβετίας κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Δισκογραφία

* 1973:ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΞΑΣΤΕΡΙΑ

* 1976:Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

* 1976:ΠΗΓΕΣ

* 1978:ΣΑΙΤΕΜΑΤΑ

* 1982:ΑΝΑΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

* 1983:ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ

* 1985:ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ

* 1986:ΝΑ ΚΑΜΩ ΘΕΛΩ ΤΑΡΑΧΗ

* 1989:ΤΑ ΜΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ

* 1990:ΑΠΟ ΦΛΟΓΕΣ Η ΚΡΗΤΗ ΖΩΣΜΕΝΗ

* 1991:30 ΧΡΟΝΙΑ ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ

* 1991:ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑΣ

* 1991:Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

* 1994:ΠΑΛΙΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝ'Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ

* 1995:ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

* 1996:ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

* 1997:CRETAN MUSIC-THE WAY OF PSARANTONIS

* 1998:ΝΟΓΩ

* 1999:ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΔΡΟ

* 2000:ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ

* 2000:ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

* 2000:ΧΑΙΝΗΔΕΣ-Ο ΞΥΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

* 2001:ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

* 2002:ΡΙΖΙΤΙΚΑ

* 2002:ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΡΗΤΟΠΟΛΙΣ τεύχος 4:cd με συνέντευξη και ζωντανές ηχογραφήσεις

* 2002:ΠΑΠΑ ΣΤΕΦΑΝΗΣ Ο ΝΙΚΑΣ-ΑΓΡΙΜΙ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΟ

* 2007:ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ-ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License