> Πολέμων ο Αθηναίος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Πολέμων ο Αθηναίος ή Πολέμων ο Περιηγητής ή Πολέμων του Ιλίου, (220 π.Χ. - 160 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας περιηγητής γεωγράφος, τοπογράφος, φιλόσοφος και ιστορικός.427 :

Γεννήθηκε κοντά στο Ίλιο της Τρωάδας, γιος του Ευηγέτη, ενώ έδρασε τον 2ο αιώνα π.Χ. Τον αναφέρουν ο Πλούταρχος και ο Στέφανος ο Βυζάντιος. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Ήταν μαθητής του του Στωικού φιλοσόφου Παναίτιου. Οι περιηγήσεις του έλαβαν χώρα σε μεγάλο μέρος της Αρχαίας Ελλάδας Μικρά Ασία, Ιταλία, Σικελία, και Αίγυπτο συλλέγοντας πλήθος πληροφοριών που αφορούσαν στα αξιοθέατα και καλλιτεχνικούς θησαυρούς της εποχής. Επίσης ήταν και αντιγραφέας πολλών επιγραφών γεγονός που αποτυπώνεται στο έργο του Περί των κατά πόλεις επιγραμμάτων και του έδωσε τον τίτλο στηλοκόπας[2].


Έργα

Συνέγραψε αρκετά περιηγητικά έργα, εκ των οποίων διεσώθησαν ελάχιστα, κυρίως οι τίτλοι και μικρά αποσπάσματα. Θεωρείται ότι υπήρξε σημαντική πηγή άντλησης πληροφοριών για μεταγενέστερους όπως οι Στράβων, Πλούταρχος, Παυσανίας και Αθήναιος. Συχνά του απονέμεται ο τίτλος του ιδρυτή της επιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας λόγω της μεθοδολογίας του που συνίσταντο στην αυτοψία των προς περιγραφή χώρων, την τοπογράφηση τους και την πλήρη ιστορία τους. Τα κείμενα του αφορούσαν στην αθηναϊκή Ακρόπολη, στην Ιερά Οδό προς Ελευσίνα, στην Σπάρτη, στους Θησαυρούς των Δελφών και στις περιοχές του Ιλίου της Δωδώνης και της Σαμοθράκης.

Συγγράμματα που φέρονται να έγραψε ο Πολέμων, και των οποίων έχουν διασωθεί μόνο αποσπάσματα, κατ΄ αλφαβητική σειρά, είναι:

Κτίσεις των εν Φωκίδι πόλεων.
Περί Δωδώνης.
Περί της Αθήνησιν Ακροπόλεως, (αποτελεί τέσσερα βιβλία).
Περί των εν Δελφοίς Θησαυρών.
Περί των εν Λακεδαίμονι αναθημάτων.
Περί των εν Ολυμπία μνημείων.
Περί των εν Συκιώνι πινάκων.
Περί των κατά πόλεις επιγραμμάτων.
Περί των μνημείων των κατά την Ιεράν προς Ελευσίνα οδόν.
Περιήγησις Χίου.

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, Τόμος 50, σελίδα 63.

Παραπομπές

↑ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, inv. 427)
↑ Athenaeus, vi. 234

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License