> Πιερής Ζαρμάς

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Πιερής Ζαρμάς (1933-2007) ήταν Κύπριος Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, και βαρύτονος τραγουδιστής όπερας.


Βιογραφία

Ο Πιερής Ζαρμάς γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Ακανθού της επαρχίας Αμμοχώστου, στην Κύπρο, και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σε περίοδο Αγγλοκρατίας, και ενώ ο πληθυσμός του νησιού ήταν επί το πλείστον αγροτικός, κατάφερε να πάει για σπουδές στο Λονδίνο, και να πάρει διπλώματα μουσικής από το Royal Academy of Music, το Guildhall School of Music and Drama και το Royal College of Music.

Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Μιλάνο, στο Scuola di Perfezionamento. Άρχισε να δίνει συναυλίες στο Μιλάνο, στη Βαρκελώνη και στην Αθήνα, μέχρι που το 1965 προσλήφθηκε ως βαρύτονος στην όπερα της Βόννης, όπου εργάστηκε μέχρι το 2004. Στην Βόννη παρουσίασε γύρω στις 3.500 παραστάσεις,[1] από κλασικές όπερες μέχρι διασκευές παραδοσιακών κυπριακών τραγουδιών με συνοδεία ορχήστρων.

Το 1975 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου μελέτησε μουσικολογία, λαογραφία, κλασική φιλολογία και γλωσσολογία, θέματα με τα οποία ασχολήθηκε και στα βιβλία του, εστιάζοντας συχνά στην Κύπρο και στο χωριό του.

Πέθανε στις 7 Απριλίου 2007 στη Βόννη, αφού νοσηλεύτηκε εκεί για 10 ημέρες. Η σωρός του μεταφέρθηκε και τάφηκε στην Κύπρο στις 14 Απριλίου 2007, δημοσία δαπάνη.[2]

Βιβλία

Ο Πιερής Ζαρμάς ασχολήθηκε συγγραφικά με την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, τα τονικά συστήματα, την ηθογραφία και την τέχνη γενικότερα.[3]. Ενδεικτική βιβλίογραφία:

Studien zur Volksmusik Zyperns (μτφ. Σπουδή της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής, εκδ. Koerner, 1975)
Ευρώπη (εκδ. Επιφανείου, 1990)
Τοπονύμια Ακανθούς (εκδ. Επιφανείου, 1990)
Πηγές της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής (εκδ. Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου, 1993)
Θρησκεία και τέχνη (εκδ. Επιφανείου, 2003)
Ηθογραφίες (εκδ. Επιφανείου, 2003)
Ευρωπαϊκή Ένωση, Σταθμοί και πορεία (εκδ. Επιφανείου, 2004)
Η χλωρίδα της Ακανθούς (εκδ. Επιφανείου, 2005)


Βραβεύσεις

To 1999, Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κύπρου
To 2002 παρασημοφορήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο της Γερμανίας, από την τότε δήμαρχο της Βόννης Μπάρμπελ Ντίκμαν, για το ανθρωπιστικό του έργο υπέρ των προσφύγων της Τουρκικής εισβολής, αλλά και για την προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών, που είχε ως αποτελέσματα μεταξύ άλλων τις συναυλίες από ορχήστες και χορωδίες της μιας χώρας στην άλλη, και τη διδυμοποίηση του δήμου Λεμεσού με την Γερμανική πόλη Νίντερκασελ.[4]


Παραπομπές

↑ Κλεάνθους, Άκης (14 Απριλίου 2007). Επικήδειος για τον Πιερή Ζαρμά. Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου (ανακτήθηκε 12 Σεπτεμβρίου 2011 )
↑ "Έφυγε από τη ζωή ο Πιερής Ζαρμάς". typos.com.cy. 7 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε την 12 Σεπτεμβρίου 2011.
↑ "Η Κύπρος Σήμερα". Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου. 12 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε την 12 Σεπτεμβρίου 2011. (pdf)
↑ "Ο Δρ. Πιερής Ζαρμάς παρασημοφορήθηκε από τις Γερμανικές αρχές". Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. 29 Νοεμβρίου 2002. Ανακτήθηκε την 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License