> Πέτρος Ταρέλλας

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Πέτρος Ταρέλλας ήταν διοικητής του πρώτου συντάγματος πεζικού τακτικού στρατού που συστάθηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1822. Ήταν ιταλός και η καταγωγή του από την Σαρδηνία. Πήρε μέρος στους Ναπολεόντειους πολέμους, και το 1822 κατέβηκε στην Ελλάδα με βαθμό αντισυνταγματάρχη του πεζικού. Παλαίμαχος και γενναίος αγωνιστής κέρδισε την εμπιστοσύνη του του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, ο οποίος του ανέθεσε την διοίκηση του πρώτου ελληνικού συντάγματος πεζικού, από δύο τάγματα. Πήρε μέρος στην μάχη του Πέτα, βρισκόμενος στο κέντρο της ελληνικής παράταξης, με τους επτανήσιους στα δεξιά και τους φιλέλληνες στα αριστερά. Κυκλώθηκε από τον εχθρό και με το ξίφος στο χέρι επικεφαλής των ανδρών του επιχείρησε απεγνωσμένη έφοδο, την οποία ακολούθησε φονικότατη μάχη μέχρι τη νύχτα. Άνοιξε δρόμο μέσα από τα εχθρικά στρατεύματα, και έπεσε μαχόμενος χωρίς οι άνδρες του να διασώσουν το πτώμα του.

Πηγές

* Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαιδεία Σ-Ω. Αθήναι: Έκδοσις Μεγάλης Στρατιωτικής και Ναυτικής Εγκυκλοπαιδείας. σελ. 268. http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/e/3/e/metadata-01-0001601.tkl. Ανακτήθηκε την 23 Σεπτεμβρίου 2009.

 

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License