- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν κωμικός ηθοποιός (1907-1983), γεννημένος στην Τραπεζούντα. Η θητεία του στις σκοτεινές αίθουσες υπήρξε από της μακροβιότερες, από το 1929 μέχρι και το 1979, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως η «Μπόρα» του Δημήτρη Γαζιάδη και το «Ταξίδι του Μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Περικλής Χριστοφορίδης

Ο παππούς και ο πατέρας του υπήρξαν επίσης ηθοποιοί όπως και η αδερφή του Στέλλα, που ήταν από τις πρώτες που έκανε κινηματογράφο με την ταινία Απάχηδες των Αθηνών (1950).

Ο Περικλής Χριστοφορίδης πέθανε στην Θεσσαλονίκη και κηδεύτηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας.

Φιλμογραφία

* Αστερισμός της Παρθένου (1973).... Δήμαρχος
* Θέμα συνειδήσεως (1973)
* Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης (1973)... Λέων
* Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
* Η Ρένα είναι οφ σάιντ (1972)... πρόεδρος ποδοσφαιρικού συλλόγου
* Η ζαβολιάρα (1971)... Φωτεινός
* Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)... Καρολίδης
* Η ζωή μου στα χέρια σου (1970)
* Η τύχη μου τρελλάθηκε (1970)... Μιχάλης Δέτσικας
* Καλάβρυτα 1821 (1970)
* Ο απίθανος (1970)... Απόστολος Χατζηλαζάρου
* Ο τελευταίος αιχμάλωτος (1970)
* Όταν ήμουν 16 χρονών (1970)
* Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)
* Η ώρα της αλήθειας (1969)
* Θου Βου φαλακρός πράκτωρ (1969)... διευθυντής σχολής
* Ξύπνα Βασίλη (1969)... Νίκος, εισαγωγέας
* Ο φακίρης Σταμάτης Κόκκορας (1969)
* Προκόπης ο απρόκοπος (1969)
* Ραντεβού με μια άγνωστη (1969)
* Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε (1968)
* Για ποιον χτυπά η κουδούνα (1968)... καψοκέφαλος
* Δόκτωρ Ζιβέγγος (1968)... πατέρας
* Η ζηλιάρα (1968)... διευθυντής
* Η ζωή ενός ανθρώπου (1968)... Πετρωνάς
* Ξεριζωμένη γενιά (1968)... Τσερέπης
* Ο μαχαραγιάς (1968)... διευθυντής ξενοδοχείου
* Ο Μικές παντρεύεται (1968)... Περικλής Μπουλντόζας
* Ο μπούφος (1968)... Θέμος
* Ο ναύτης του Αιγαίου (1968)... Κανακάρης
* Ο πιο καλός ο μαθητής (1968)
* Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο (1968)... υπάλληλος εφορίας
* Ο φιγουρατζής (1968)
* Ο ψεύτης (1968)... Κίμων Σωτήρογλου
* Ραντεβού με μια άγνωστη (1968)
* Τρελός παλαβός Βέγγος (1968)
* Τα ξένα χέρια είναι πικρά (1968)
* Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)... διευθυντής δισκογραφικής εταιρίας
* Ανακατωσούρας (1967)... διευθυντής περιπτέρου της ΘΕΘ.
* Από τα Ιεροσόλυμα με αγάπη (1967)... υπάλληλος γραφείου
* Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)... διευθυντής σχολής
* Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967)...Περικλής Δημητρακόπουλος, καταστηματάρχης
* Ένας απένταρος λεφτάς (1967)... Κώστας Καραμήτρος
* Η κοροϊδάρα (1967)... Τέλης Μπίρκας
* Ο μόδιστρος (1967)... Γιάννης Πασσαλής
* Ο χαζομπαμπάς (1967)... Σωτήρης
* Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967)... Χαράλαμπος
* Το πλοίο της χαράς (1967)... Γαρύφαλλος
* Τρελλός παλαβός και Βέγγος (1967)
* Ένα Καράβι Παπαδόπουλοι (1966)
* Ευτυχώς τρελάθηκα (1966)... Ανάρτγυρος
* Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966)... Ανρι (Ανδρέας) Διαμαντάρας
* Μεγάλη μου αγάπη (1966)
* Ότι λάμπει είναι χρυσός (1966)
* Σκλάβοι της μοίρας (1966)... μπάρμαν
* Φως νερό τηλέφωνο οικόπεδα με δόσεις (1966)... πελάτης κτηματομεσιτικού γραφείου
* Εξιλέωσις (1965)... Μανόλης Πετρόπουλος
* Ο νικητής (1965)... Γεράσιμος Μαρκαντώνης
* Αφήστε με να ζήσω (1965)
* Κορίτσια για φίλημα (1965)... Γιώργος Ελευθερίου
* Με ιδρώτα και δάκρυα (1965)
* Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965)... Περικλής
* Τρεις καρδιές ένας χτύπος (1965)
* Άλλος για το εκατομμύριο (1964)... Καρπίδης
* Αν έχεις τύχη (1964)... διευθυντής ξενοδοχείου
* Δεσποινίς Διευθυντής (1964)... καθηγητής Γεωργιάδης, διευθυντής όικοδ. εταιρίας
* Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
* Κάτι να καίει (1964)... Νικολαΐδης
* Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
* Η χαρτοπαίχτρα (1964)
* Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)... διευθυντής ξενοδοχείου
* Ο καταφερτζής (1964)... διευθυντής τουριστικού γραφείου
* Οι κληρονόμοι (1964)... Περικλής Ζουμπούρδογλου
* Πόνεσα πολύ για σένα (1964)... Βασίλης Οικονομόπουλος
* Το δόλωμα (1964)... Καραστεφάνου, εφοπλιστής, θύμα χαρτοπαιξίας
* Για λίγη στοργή (1963)
* Ένα κορίτσι για δυο (1963)... Ηλίας Αρχοντόπουλος
* Κάτι να καίει (1963)
* Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο (1963)... διευθυντής ξενοδοχείου
* Αμαρτωλές (1962)
* Έγκλημα στην Ομόνοια (1962)
* Ευτυχώς τρελάθηκα (1962)
* Η κυρία του κυρίου (1962)... Φίλιππας
* Η νύφη το 'σκασε (1962)... Βαγγέλης Δημητρίου
* Κατηγορούμενος ο Έρως (1962)
* Νόμος 4.000 (1962)... καθηγητής γυμνασίου
* Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)... Φαίδων
* Οι επικίνδυνοι (1962)
* Ο Δήμος απ' τα Τρίκαλα (1962)... Μιλτιάδης Καραπετρόπουλος
* Του Κουτρούλη ο γάμος (1962)
* Ζητείται ψεύτης (1961)Αγησίλαος
* Καπετάνιος για κλάματα (1961)
* Κατήφορος (1961)... Φίλιππας Κυριαζόπουλος
* Κατηγορούμενος ο έρως (1961)
* Ο καλός μας άγγελος (1961)... Ευτύχιος Κλαράς
* Ποια είναι η Μαργαρίτα (1961)... Πρόεδρος της Κω
* Το παιδί της πιάτσας (1961)
* Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960)... Σπύρος
* Μανταλένα (1960)... Χαρίσης
* Οι εννιακόσιοι της Μαρίνας (1960)... Δαμαλάς
* Το κλοτσοσκούφι (1960)... γκαρσόνι
* Το μεγάλο κόλπο (1960)
* Άντρα θέλω με πυγμή (1959)
* Νταντά με το ζόρι (1959)... Αντώνης Ρόκος
* Η κυρά μας η μαμή (1958)... διευθυντής ταχυδρομείου
* Κάθε εμπόδιο για καλό (1958) ... Γιάννης Παπαδόπουλος
* Μια ζωή την έχουμε (1958)... Μανώλης, τραπεζικός υπάλληλος
* Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)... γιατρός
* Μεγαλοκαρχαρίας (1957)
* Η άγνωστος (1956)
* Η θυσία της μάνας (1956)... Ντάλας
* Η καφετζού (1956)... Ανδρέας Γιαβάσης
* Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)
* Ο γρουσούζης (1952)
* Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν (1951)
* Χαμένοι άγγελοι (1948)
* Μαρίνα (1947)
* Η θύελλα πέρασε (1943)
* Αγνούλα (1939)
* Η μπόρα (1929)

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License