- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Grafik1

Παντελής Ζερβός


Ο Παντελής Ζερβός του Δημητρίου υπήρξε δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1908 στο Λουτράκι. Αποφοίτησε από τη Σχολή του θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή από το 1933 και συνεργάσθηκε με τους καλλίτερους θιάσους της εποχής του διακρινόμενος σε κλασσικούς στην αρχή ρόλους, αλλά και σε νεοελληνικούς αστικούς.

Σημαντικότερες θεατρικές του παρουσιάσεις ήταν στα έργα «Άλκηστις Αντιγόνη» «Θεσμοφοριάζουσαι» «Μάκβεθ», «Πλούτος» κ.ά.

Η παρουσία του στη κινηματογραφική σκηνή επίσης υπήρξε μεγάλη. Περισσότερες από 70 ήταν οι συμμετοχές του σε ταινίες με κυρίαρχη στο έργο «Μανταλένα» παραγωγής Ντ. Δημόπουλου (1960), υποδυόμενος τον ιερέα Παπα-Φώτη) με το οποίο και απέσπασε το Α΄ Βραβείο 2ου ανδρικού ρόλου. Άλλες συμμετοχές του που ξεχώρισαν ήταν στα έργα «Πικρό ψωμί» (1951), «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ζητείται ψεύτης», «Λόλα», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» και η «Μαρία της σιωπής» (1973).

Αλλά και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ο Παντελής Ζερβός άφησε ιστορία, ιδιαίτερα στα καθημερινά ραδιοφωνικά πεντάλεπτα «το 5λεπτο ενός θυρωρού».

Ο Παντελής Ζερβός ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε πολλές θεατρικές περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος κατά τις οποίες έλαβε πολλές διακρίσεις. Για τη θεατρική του αυτή προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του τάγματος Γεωργίου Α’ από τον Βασιλέα Παύλο.

Ο Παντελής Ζερβός ήταν μόνιμος κάτοικος του Παλαιού Φαλήρου (Αθήνα) και μιλούσε αγγλικά. Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 1982 σε ηλικία 73 ετών.


Φιλμογραφία

<===---+---===>

* Η φωνή της καρδιάς (1943)
* Τζο ο τρομερός (1955)
* Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
* Η θεία απ΄ το Σικάγο (1957) .... Ξενοφών
* Το αμαξάκι (1957)
* Η κυρά μας η μαμή (1958)
* Οικογένεια Παπαδοπούλου (1960) .... Δημήτρης Παπαδόπουλος
* Μανταλένα (1960) .... παπάς
* Τα κίτρινα γάντια (1960) .... καφετζής
* Ζητείται ψεύτης (1961) .... Θεόφιλος Φερέκης
* Η Λίζα και η άλλη (1961) .... δικαστής
* Ο κατήφορος (1961) .... πατέρας Ρέας
* Διαβόλου κάλτσα (1961) .... Αγαμέμνων Μπουμπούνας
* Η Αθήνα τη νύχτα (1962) .... Παντελής Ζερβός
* Ο ατσίδας (1962) .... Θόδωρος Κουρούζος
* Ζωή γεμάτη πόνο (1964) .... Παντελής
* Λόλα (1964) .... πατέρας Λόλας
* Οι κολασμένοι (1964) .... παπα-Νικόλας
* Είμαι μια δυστυχισμένη (1964) .... Χατζής
* Ο μεγάλος όρκος (1965) .... Κώστας
* Η μοίρα του αθώου (1965) .... Αντώνης Αμπάρας
* Δοκιμασία (1966) .... Πέτρος
* Ο μεθύστακας του λιμανιού (1967) .... καπετάν Μιχάλης
* Ξεριζωμένη γενιά (1968) .... Μήτσος
* Το λεβεντόπαιδο (1969)
* Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969) .... πρόεδρος
* Ο αετός των σκλαβωμένων (1970) .... παπα-Δημήτρης
* Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)
* Η κόρη του ήλιου (1971) .... παπάς
* Η Μαρία της σιωπής (1973) .... Λάμπρος
* Η αλήθεια είναι πικρή (1974)

Κινηματογραφικές σκηνές

Μανταλένα (1960)

Ο Παπα-Φώτης (Π. Ζερβός) σε συνομιλία με έναν κάτοικο:

-Κάτοικος: "Μα Παπά μου πως να εμπιστευτείς ένα βαρκάρη με φουστάνια";

-Παπα-Φώτης: "Βρε! κι εγώ φουστάνια φοράω αλλά μου εμπιστεύεσε τη ζωή σου, αμαρτωλέ!"


Σκηνή μετά τη ρίψη του Σταυρού.

-Παπα-Φώτης: "Λοιπόν χριστιανοί... από αύριο, όποιος δεν πηγαίνει με τη βάρκα της δούλης του Θεού Μανταλένας....

-Μανταλένα (με σιγανή φωνή): "Του δούλου καπετάνιου...

-Παπα-Φώτης (ξαφνιασμένος επαναλαμβάνει): "Της δούλης του Θεού καπετάνισσας Μανταλένας ..."

-Μανταλένα (με σιγανή φωνή): "Του δούλου, του δούλου, σου λέω!".

-Παπα-Φώτης (που δείχνει να βγαίνει απ΄ τα ράσα του): "Α, μα, δεν είμαι ούτε θεός ούτε γιατρός να σου αλλάξω το φύλλο, που μ΄ έπρηξες πια ευλογημένη!... (και συνεχίζει με δυνατή φωνή) Λοιπόν είπα και ελάλησα από αύριο όλοι...με τη βάρκα της!"

-Μανταλένα: "Μου φτάνουν κι οι μισοί.

-Παπα-Φώτης: "Βούλωστο γιατί θα τον ξαναρίξω στη θάλασσα! Λοιπόν και όποιος λέγω θα πηγαίνει με τη βάρκα της θα τονε γράφω στα δικά μου τα τεφτέρια και "ο γέγραπται γέγραπται" και δεν ...ξεγέγραπται!!

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License