> Πάνος Ζαχαρίου

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Πάνος Ζαχαρίου (1908-1957) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους χριστιανούς πεντηκοστιανούς ευαγγελιστές και κήρυκες στην Ελλάδα.

Ο Πάνος Ζαχαρίου γεννήθηκε το 1908 στην Μικρά Ασία, όμως κατά τον εκπατρισμό του 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Χανιά της Κρήτης.

Μετά από μια σύντομη επιχειρηματική επιτυχία του ως σαπωνοποιός, ήρθε σε οικονομική κρίση, κάτι που είχε επιπτώσεις στην προσωπικότητά του, καθώς η έντονη απογοήτευσή του μετουσιώθηκε σε τάσεις αυτοκαταστροφής. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε να διαβάζει την Αγία Γραφή. Από εκεί άρχισε να αντλεί απαντήσεις σε διάφορες υπαρξιακές απορίες και ερωτήματα του. Τελικά μεταστράφηκε συνειδητά στο Χριστιανισμό, και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην τοπική Ευαγγελική εκκλησία των Χανίων.

Σε μία επίσκεψη του στην Αθήνα, βρήκε και επισκέφτηκε την Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής των Κάτω Πετραλώνων (η οποία σήμερα ανήκει στην Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής). Στις 6 Ιουνίου 1948 έλαβε το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος με την εμπειρία της γλωσσολαλιάς, κάτι που τον οδήγησε σε ρήξη με την τοπική Ευαγγελική κοινότητα, η οποία εκείνη την εποχή απέρριπτε και δεν δεχόταν την γλωσσολαλιά.

Ο Πάνος Ζαχαρίου με την ευαγγελιστική του δραστηριότητα, διοργάνωσε μια μικρή Πεντηκοστιανή εκκλησία στα Χανιά, η οποία πήρε άδεια λειτουργίας το 1952. Το 1954 ύστερα από την πίεση των τοπικών θρησκευτικών αρχών, η άδεια ανακλήθηκε και ακολούθησαν διώξεις και δικαστήρια. Μάλιστα άγνωστοι βανδάλισαν την εκκλησία των Χανίων.

Ο Πάνος Ζαχαρίου ανέπτυξε έντονη ευαγγελιστική δραστηριότητα σε όλη την Κρήτη, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Για την δραστηριότητά του δικάστηκε 11 φορές και συνολικά φυλακίστηκε 2 χρόνια.

Αργότερα και ενώ διακονούσε σε εκκλησίες της νότιας Ελλάδας, του διαγνώστηκε καλπάζων καρκίνος. Ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο ο Ζαχαρίου δεν έπαυσε να μαρτυρεί την πίστη του στους γύρω του. Πέθανε το 1957.
Πηγές

Βιβλίο The Proselytizer - The Diaries of Panos T. Zachariou, Pioneer Minister of the Gospel in Greece, Philemon “Phil” Zachariou
Βιβλίο Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής - Η ιστορία της. Τι πιστεύει. Πως πολιτεύεται., ISBN 960-89079-1-8, Εκδόσεις ΟΡΟΣ, Αθήνα 2006
Ιστορικό Σημείωμα της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής Χανίων

Δείτε επίσης

Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής
Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής
Πεντηκοστιανισμός

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License