< > Πάνος Γαβαλάς

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Πάνος Γαβαλάς (με το παρατσούκλι "Πίτουρας" ) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός.26 Οκτωβρίου 1926 - 3 Δεκεμβρίου 1988.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Βατραχονήσι, που είναι γνωστό σήμερα ως τη συνοικία της Αθήνας Μετς. Ο πατέρας του ήταν από τη Φολέγανδρο και η μητέρα του από την Ικαρία. Σε παιδική ηλικία πρωτοασχολήθηκε με τη φυσαρμόνικα στους προσκόπους και αργότερα με τις χαβάγιες με τις οποίες έκανε καντάδες. Στη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. [1]

Ερμήνευσε γνωστά τραγούδια όπως: «Σήκω πάνω κάτσε κάτω», «Στο σταυροδρόμι», «Δε με πονάς», «Φύγε κι άσε με», «Πήρε φωτιά μια καρδιά», «Άσε με πια», «Λαϊκό τσα-τσα», «Κάθε λιμάνι και καημός», «Όνειρο δεμένο», «Οι Γλάροι», «Άμα θες να φύγεις φύγε», «Γλυκέ μου τύραννε», «Εγώ είμαι ένα παλιόπαιδο».[2] Ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία "Σονάτα".


Δισκογραφία

1966-Οι Γλάροι
1967-Η πόρτα ανοίγει
1967-Τραγουδά Πάνο Γαβαλά
1968-Κεχριμπαρένιες χάντρες
1968-Πενιές καημοί και όνειρα
1970-Μια φορά μονάχα ζούμε
1970-Πάνος Γαβαλάς
1970-Πήρε φωτιά μια καρδιά
1971-Σήμερον σ΄ αυτόν τον δίσκο
1971-Στο καπηλειό στο Πέραμα
1975-Σεμνά και ταπεινά
1976-Οι Επιτυχίες μου
1976-Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα
1977-14 Χρυσές Επιτυχίες
1977-Λαϊκές συγκινήσεις
1978-Τα Καλύτερα μου τραγούδια
1979-Επίκαιρα και λαϊκά
1980-Ένας σταθμός
1982-Αξέχαστες Επιτυχίες
1982-Μια περιπέτεια
1983-Αξέχαστες Επιτυχίες 2
1984-Είναι ώρα για αγκαλιά
1984-Η Χρυσή εποχή 1954-1961 Νο 1
1984-Η Χρυσή εποχή 1954-1961 Νο 2
1985-Η Χρυσή εποχή 1954-1961 Νο 5
1985-Η Χρυσή εποχή 1954-1961 Νο 15
1986-Μια ανάσα
1987-Λαμπράκη-Δυο δυο
1989-Τραγουδώντας τις εποχές 2
1991-Οι Μεγάλες Επιτυχίες
1992-Αγγελόπουλος-Μαζί
1993-Συγχαρητήρια
1994-Από τους θησαυρούς των 45 στροφών
1994-Δισκογραφία Τσιτσάνη 8 (Πάνου - Γαβαλάς)
1994-Λαϊκές συγκινήσεις-Μια περιπέτεια
1995-Επιτυχίες από τις 45 στροφές Νο 1
1996-Επιτυχίες από τις 45 στροφές Νο 2
1995-Τα πορτραίτα της Μίνως ΕΜΙ-15
1996-Τραγούδια Από Τις 45 Στροφές
1996-Μεγάλες Επιτυχίες
1997-Τραγούδια Από Τις 45 Στροφές Νο 2
1997-Έτσι είναι πάντα μ΄ ένα Αντίο
1998-Οι Μεγάλες φωνές του Ελληνικού τραγουδιού
1998-Τραγούδια Από Τις 45 Στροφές Νο 3
1999-Πάλι με χαράματα
2000-Τραγούδια Από Τις 45 Στροφές Νο 4
2001-18 Μεγάλες Επιτυχίες
2002-Μεγάλοι Έλληνες Ερμηνευτές Νο 3
2003-22 Μεγάλες Επιτυχίες
2005-Κάθε καημός και δάκρυ
2006-14 Μεγάλα τραγούδια
2006-Ανθολογία - 1926-1988 (4 Cd)
2007-Από τις 78 στροφές (1954 - 1960) (4 Cd)
2008-Αναπολώντας τα παλιά
2009-Το Ελληνικό τραγούδι Νο 11

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License