ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Παναγής Βρυώνης υπήρξε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που σηματοδότησαν την εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου κατά τα πρώτα του βήματα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Σταδιοδρομία

Σπούδασε στη Γενεύη της Ελβετίας ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Ήταν αθλητικός τύπος και υπήρξε αξιόλογος κωπηλάτης. Στην Ελβετία διδάχθηκε το ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε στη θέση του τερματοφύλακα στη Σερβέτ Γενεύης.[1] Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το 1900 και επιχείρησε να καλλιεργήσει το άθλημα. Από το φθινόπωρο του 1905 ανέλαβε την ευθύνη και την αρχηγία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Εθνικού ΓΣ.[2] Μεταξύ των αθλητών της ομάδας ήταν και ο Γιώργος Καλαφάτης. Υπό την αρχηγία του Βρυώνη ο Εθνικός ΓΣ κατάκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του ΣΕΓΑΣ το 1906. Με την ομάδα ποδοφσαίρου του Εθνικού ΓΣ συμμετείχε και στη Μεσοολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα όπου αγωνίστηκε στον τελικό απέναντι στην ομάδα της Δανίας Dansk Idraets Forbund αλλά λόγω διαπληκτισμού του με τον αρχηγό της δανέζικης ομάδας ο Εθνικός έμεινε εκτός κατάταξης.[3] Μετά από αυτήν την εξέλιξη αποχώρησε από τον Εθνικό τον Οκτώβριο του 1906.

Τον ακολούθησαν αρκετοί συναθλητές του και ο Βρυώνης ίδρυσε στην περιοχή του Αγίου Θωμά τον Π.Σ. Γουδί. Ο νέος σύλλογος κατείχε ιδιόκτητο γήπεδο και οικονομική ευρωστία με συνέπεια να αποτελέσει σε σύντομο διάστημμα έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Ο Βρυώνης ήταν εκτός από αθλητής και ο πρόεδρος της ομάδας. Η ομάδα του Π.Σ. Γουδί γνωστή και ως Old Boys κατέκτησε το πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ το 1908 και το 1910. Το 1912 ο Π.Σ. Γουδί σγχωνεύτηκε με τον ΠΑΟ (από τον οποίο είχε αποχωρήσει ο Καλαφάτης) και δημιουργήθηκε ο Αθηναϊκός Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως ή Νέον Γουδί με τον Παναγή Βρυώνη να αποτελεί επίτιμο μέλος.

Ανέλαβε την προεδρία της ΕΠΟ τις χρονιές 1927, 1928, 1940-1941, 1954.[4] Ο Παναγής Βρυώνης ασχολήθηκε και με τη διαιτησία. Ήταν ο διαιτητής του αγώνα για τα εγκαίνεια του γηπέδου της Νέας Φιλαδελφείας μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού στις 2 Νοεμβρίου του 1930.[5]
Παραπομπές

↑ Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου / του Δημήτρη Χαραλάμπους
↑ Σίφης Βοτζάκης, 100 Χρόνια Παναθηναϊκός - Η Ιστορία 1908-2008, εκδόσεις Λιβάνη, 2008, σελ.18
↑ Σίφης Βοτζάκης, 100 Χρόνια Παναθηναϊκός - Η Ιστορία 1908-2008, εκδόσεις Λιβάνη, 2008, σελ.20
↑ sport-fm.gr Γκαγκάτσης VS Σαρρής
↑ Τα εγκαίνεια του γηπέδου της ΑΕΚ


Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License