< > Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος)

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος ή Άκουρος ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.


Βιογραφικά στοιχεία

Η καταγωγή του ήταν από την επαρχία Αγίου Πέτρου Πελοποννήσου. Αδερφός του ήταν ο Κωνσταντίνος. Είχε εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επέστρεψε στην αρχή της Επανάστασης. Παρουσιάστηκε αμέσως με σώμα στρατιωτών συμπατριωτών του στα Βέρβενα, και κατόπιν εξεστράτευσε κατά το χωριό Στενό, όπου σύστησε στρατόπεδο, και όπου σώζονται μέχρι σήμερα τα «ταμπούρια του Άκουρου».

Η δραστηριότητα και ο ζήλος του στην υπηρεσία του πολέμου πολύ επαινέθηκαν, ενώ ο Πρίγκηπας Δημήτριος Υψηλάντης τον είχε πολύ σε εκτίμηση.

Από τον Άγιο Σώστη ανεχώρησε και ήρθε στην ράχη της Βολιμής, όπου πολέμησε τους Τούρκους. Μετά την άλωση της Τριπολιτσάς πήγε και στη Ρούμελη και έλαβε μέρος και στην μάχη της Αγίας Μαρίνας και της Στυλίδος, κατά την οποία όχι μόνο αυτός, αλλά και όλο το σώμα του αρίστευσε υπό τις διαταγές του Νικήτα Σταματελόπουλου.

Αιχμαλωτίστηκε στη Μάχη του Κρεμυδίου και ελευθερώθηκε δια ανταλλαγής αιχμαλώτων.
Πηγές

Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Ανακτήθηκε την 10 Απριλίου 2010.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License