> Όθων Μακρυγιάννης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Τσιγκογραφία του Όθωνα Μακρυγιάννη από το περιοδικό Ποικίλη στοά του 1912

Ο Όθων Μακρυγιάννης ήταν Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 1 Μαρτίου 1833. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης, μητέρα του η Αικατερίνη το γένος Σκουζέ. Νονός του ήταν ο βασιλιάς Όθωνας, ο οποίος τον βάπτισε μόλις ήρθε στην Ελλάδα.

Μπήκε στην Σχολή των Ευελπίδων το 1844 σε ηλικία μόλις ένδεκα χρονών. Πριν αποφοιτήσει διαλύθηκε η σχολή λόγω στάσεως των μαθητών. Όταν η σχολή ανασυστάθηκε, ο Όθωνας ξαναγράφτηκε και συνέχισε τις σπουδές. Έπεσε σε δυσμένεια όμως λόγω της δράσης του πατέρα του (κατηγορήθηκε ότι σκόπευε να δολοφονήσει τον βασιλιά Όθωνα), και η θέση του στον στρατό θεωρήθηκε ασύμφορη έως επικίνδυνη, γιαυτό και αποβλήθηκε από την σχολή ένα χρόνο πριν από την αποφοίτησή του.

Το 1858 πήρε πρωταγωνιστικό μέρος στις επαναστατικές αντιδράσεις της νεολαίας εναντίον του Όθωνα. Συνελήφθη το 1862 από τους πρώτους και φυλακίστηκε μαζί με τον Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, Δ. Καλλιφρονά και άλλους πολιτευόμενους. Μετά την αιματηρή καταστολή της επανάστασης του Ναυπλίου απελευθερώθηκε δια αμνηστίας.

Επί βασιλέως Γεωργίου ψηφίστηκε βουλευτής νικώντας κατά χίλιους ψήφους. Από εκεί και μέχρι το 1896 βγήκε σχεδόν πάντα αντιπρόσωπος της επαρχίας Αττικής.

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1901.

Πηγές

* Όθων Μακρυγιάννης - βιογραφικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
* Ιωάννης Αρσένης (1912). Ποικίλη Στοά: Εθνική εικονογραφημένη επετηρίς. Αθήνα: Επί του Τυπογραφείου Αττικού Μουσείου. http://xantho.lis.upatras.gr/kosmopolis/index.php/poikili_stoa/issue/view/2005. Ανακτήθηκε την 17 Μαΐου 2010.

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License