< > Νίκος Καλλίτσης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Νίκος Καλλίτσης (γεν. Αθήνα 1946) είναι έλληνας πιανίστας και μουσικοσυνθέτης. Σπούδασε οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Στις δισκογραφικές δουλειές του περιλαμβάνονται συνεργασίες με το Γιάννη Πουλόπουλο και την Αφροδίτη Μάνου, ενώ μελοποίησε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Γιώργου Σεφέρη, του Άγγελου Σικελιανού, της Κατερίνας Γώγου και του Γιάννη Κοντού.

Στο ενεργητικό του καταγράφεται και μία κινηματογραφική συνεργασία με τραγούδια, στην ταινία "Η αγάπη μας" (1968), με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Φώτη Μεταξόπουλο.

Η τελευταία του δημιουργία είναι το "Ηλιοβασίλεμα", με δέκα μελωδικά, ορχηστρικά κομμάτια (2007).

O Νίκος Καλλίτσης διετέλεσε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Χολαργού την τετραετία 1998-2002, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, υπεύθυνος για τα θέματα πολιτισμού, με μεγάλη προσφορά. Ήταν ακόμη ο πρώτος που οργάνωσε θερινό δημοτικό σινεμά, αξιοποιώντας την αυλή σχολείου (1990), πρωτοβουλία που στη συνέχεια υιοθέτησαν πολλοί άλλοι δήμοι.

Έργα του Νίκου Καλλίτση

* "Απόπειρα" (1981), σε ποίηση Γιάννη Κοντού με την Αφροδίτη Μάνου (LYRA).

* "Τα θολά ποτάμια" σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Αφροδίτη Μάνου.

* "Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ" καντάτα σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, με το βαρύτονο Κωστή Κωνσταντάρα και τη μικτή χορωδία Καρδίτσας.

* "Μεσογειακή αναιμία", κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Κατερίνας Γώγου, Γιάννη Κοντού, Γιώργου Σεφέρη, Άγγελου Σικελιανού με την Αφροδίτη Μάνου.

* "Αποχαιρετισμός" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

στηκε ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License