> Νικόλαος Ζαφειρίου

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Νικόλαος Ζαφειρίου (1871 – 1947) ήταν Έλληνας αντιστράτηγος. Αρχηγός του ελληνικού στρατού κατοχής της Μικράς Ασίας το 1919.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Κόρινθο και μετά τις εγκύκλιες σπουδές του εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ΄ όπου αποφοίτησε αξιωματικός του πυροβολικού. Έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 στο 2ο Σύνταγμα Πυροβολικού. Στον Α΄ Βαλκανικό Πολέμο υπηρέτησε στο Επιτελείο Στρατού Ηπείρου. Στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο υπηρέτησε στο επιτελείο της 8ης Μεραρχίας. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Πολέμου στη Γαλλία και επιστρέφοντας έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1916 - 1917) σε γαλλικές επιχειρήσεις του βαλκανικού μετώπου, ως διοικητής του 1ου συντάγματος Σερρών.

Με τον βαθμό του συνταγματάρχη – διοικητή αποβιβάστηκε στις 2 Μαΐου του 1919 στη Σμύρνη ως αρχηγός του ελληνικού στρατού κατοχής της Μικράς Ασίας και επικεφαλής της πρώτης ανωτέρας ελληνικής Αρχής της Ιωνίας. Τον Ιούλιο του 1920 προήχθη υποστράτηγος Την περίοδο 1921 – 1922 τελούσε στη διάθεση του υπουργείου Στρατιωτικών. Στο εκδηλωθέν κίνημα του 1922 συντάχθηκε αμέσως σ΄ αυτό όπου και ανέλαβε υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τρία χρόνια αργότερα προήχθη αντιστράτηγος, αναλαμβάνοντας διαδοχικά διοικητής του Β΄, του Γ΄ και τέλος του Ε΄ Σώματος Στρατού όπου και αποστρατεύτηκε το 1926.
Ο Νικόλαος Ζαφειρίου πέθανε στην Αθήνα το 1947.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License