ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.


Ο Νικόλαος Σώχος (1908 – 1993) ήταν Έλληνας γλύπτης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα από Τήνιους γονείς το 1908 και πέθανε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, από την οποία αποφοίτησε το 1939, με καθηγητές τους Θωμά Θωμόπουλο και Μιχάλη Τόμπρο.

Ο Νικόλαος Σώχος φιλοτέχνησε ηρώα, ταφικά μνημεία και προτομές. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Παρουσίασε το έργο του σε πανελλήνιες εκθέσεις, καθώς και σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έλαβε τιμητική διάκριση από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών το 1975.

Ορειχάλκινη προτομή του Αθανασίου Πετιμεζά, φιλοτεχνημένη από το Νικόλαο Σώχο, βρίσκεται σ’ ένα κηπάριο στη συμβολή της Λεωφόρου Γαλατσίου και Χατζηδάκη στην Αθήνα. Είναι δωρεά της Ένωσης Καλαβρυτινών προς το Δήμο Αθηναίων και τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το 1992.

Ο Αθανάσιος Πετιμεζάς (Σουδενά, 1752 – 1804) ήταν διάσημος κλέφτης και αρματολός, ο οποίος στις 11 Ιουλίου 1804 πολιορκήθηκε από τους Τούρκους στα Σουδενά των Καλαβρύτων και μετά από δεκάωρη αντίσταση τραυματίστηκε και προδόθηκε από κάποιον έμπιστό του Οθωμανό. Συνελήφθη από τους Τούρκους, αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του στάλθηκε στο Σεράι στην Τριπολιτσά.

Στην πρόσοψη της βάσης του μνημείου του Πετιμεζά αναγράφεται:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ/ΕΠΙΚΗΡΥΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ/ΕΠΕΣΕ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1804 /ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΟΥΔΕΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Πηγές

• Ζέττα Αντωνοπούλου: «Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια γλυπτική 1834 – 2004», σελ. 206, α΄ έκδοση, Εκδόσεις «Ποταμός», Αθήνα, 2003.

• Στέλιος Λυδάκης: «Οι Έλληνες Γλύπτες – Η νεοελληνική γλυπτική: ιστορία – τυπολογία – λεξικό γλυπτών», τόμ. 5ος, σελ. 465, Εκδοτικός οίκος «ΜΕΛΙΣΣΑ», Αθήνα, 1981.

• Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Πετιμεζάς, Αθανάσιος», τόμ. 49, σελ. 100, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.

 Γλύπτες

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License