ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Νικόδημος Καβάσιλας (περ. 1595-1652) ήταν Έλληνας λόγιος του 17ου αιώνα.

Βιογραφία

Πριν γίνει μοναχός ονομάζονταν Νικόλαος. Γεννήθηκε στο χωριό της Αγίας Ευθυμίας στα Σάλωνα γύρω στα 1595. Από μικρό παιδί φόρεσε το μοναχικό τριβώνιο και υπηρέτησε στη μονή των περιχώρων. Διδάχτηκε τα πρώτα του γράμματα από κάποιον Χριστόφορο, τον οποίο ακολούθησε στην μονή Βαρνακόβης. Εκεί δίδαξε τα γράμματα και αναδείχτηκε στην σοφία, θεοσεβία και φιλελεημοσήνη, ενώ ήταν υπόδειγμα εγκράτειας και ηθικής. Μετά τον θάνατο του Χριστόφορου ο Καβάσιλας επέστρεψε στην γενέτειρά του και ίδρυσε σχολείο, στο οποίο εδίδασκε δωρεάν. Δεν είναι γνωστό πόσα χρόνια δίδαξε, ξέρουμε μόνο ότι το 1642 βρίσκονταν στην Βουνιχώρα και έγραφε σε διάφορους προκρίτους, για να γίνει επίσκοπος των Σαλώνων. Το 1648 ο Νικηφόρος ειδοποιήθηκε ότι αρρώστησε ο διδάσκαλος της μονής Κοσουρού στην Βαρνάκοβα. Αμέσως πήγε εκεί, και τον βρήκε ετοιμοθάνατο να μιλάει για την μέλλουσα ζωή. Ο Νικόδημος τον διαδέχτηκε και διετέλεσε διδάσκοντας μέχρι τον θάνατό του στις 3 Μαΐου 1652. Μαθητές του ήταν οι Ευγένειος ο Αιτωλός, Κωνστάντιος ο Αγιορίτης, Φίλιππος Κόρμας στην Ιταλία, Νικόλαος Λογοθέτης, Χαράλαμπος ο ιερέας Μαρούλης, και άλλοι, των οποίων τα ονόματα δεν διασώθηκαν.

Συγγράμματα

Ο Νικηφόρος έγραψε

Συλλογή απορρημάτων (αποφθεγμάτων) παλαιών και νεοτέρων
Ακολουθία του Αγίου Αρσενίου του εκ Καρυών, του εν Βαρνακόβη εορταζομένου
Βίους των διδασκάλων Χριστοφόρου και Καλλινίκου
Λόγους και επιστολές

Πηγές

Κωνσταντίνος Σάθας (1868). Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα: Τυπογραφείο των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά. σελ. 816-817. Ανακτήθηκε την 15 Οκτωβρίου 2009.

 

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License