- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Νεκταρία Καραντζή (5 Αυγούστου 1978) είναι Ελληνίδα ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Κατάγεται από τη Λακωνία. Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η «ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης».

Βιογραφικό

Ο κόσμος της βυζαντινής μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 2013. Με την παρότρυνση του Οσίου Πορφυρίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία την σπουδή της ψαλτικής τέχνης, ενώ ο Χρόνης Αηδονίδης τη μύησε και την ανέδειξε στον κόσμο της παράδοσης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί συνεργάτιδά του σε συναυλίες και δισκογραφία.

Από το 2012 συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης μαέστρο, συνθέτη και πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε συναυλίες που επιχειρούν να εναρμονίσουν τον κόσμο της μουσικής της Δύσης με εκείνον της Ανατολής. Πρώτη τους κοινή καλλιτεχνική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα του 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Ώρες».

Απόφοιτος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς Ποινικού Δικαίου, Εγκληματολογίας και Εκκλησιαστικού Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι σήμερα υποψήφια διδάκτωρ Νομικής. Είναι νομικός σύμβουλος σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ειδικεύεται στα θέματα Ποινικής Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια ύλης στις Νομικές Εκδόσεις Π. Σάκκουλα και το Νομικό Περιοδικό Ποινικά Χρονικά. Υπήρξε συνεργάτης του τομέα Ποινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συνεργαστεί με τα δικηγορικά γραφεία του τέως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς και Προέδρου του Ταμείου Νομικών, Βασίλη Βενέτη και του Πλάτωνα Νιάδη.

Είναι αριστούχος με διάκριση από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, είναι ψάλτρια από τα 9 της χρόνια σε διάφορους ναούς, μεταξύ των οποίων ο ιερός ναός Αγίας Παρασκευής Μαλακάσας, το ιερό ησυχαστήριο Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μήλεσι Ωρωπού (γνωστό ως μοναστήρι του Γέροντα Πορφυρίου) και τον ιερό ναό Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» στην Καλλίπολη Πειραιά. Στη βυζαντινή μουσική μαθήτευσε κυρίως κοντά στον πρωτοψάλτη και καθηγητή, φιλόλογο-θεολόγο Δημήτρη Βερύκιο.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής με τον Θάνο Πετράκη και την Ντίνα Γουδιώτη και ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και δυτικής μουσικής.

Συμμετείχε στην τηλεοπτική μουσική σειρά 7 εκπομπών «Επικράνθη» της ΕΤ1 με τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Δημήτρη Βερύκιο, τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Κοραλία Καράντη. Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής «Μουσικοί Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη, στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας (2006-2007).

Σημαντικές στιγμές στην πορεία της υπήρξαν οι προσκλήσεις από την περίφημη Ακαδημία Φραντς Λιστ στην Ουγγαρία και από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, να παρουσιάσει εισηγήσεις για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής στις εξής χώρες: Γαλλία, Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ελβετία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιταλία κ.α. ενώ έχει συνεργαστεί με την κορυφαία παραδοσιακή ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας Μάρτα Σεμπεστιέν, όπως και με την διακεκριμένη «χορωδία θρησκευτικού μέλους Αγίου Εφραίμ» (Saint Euphraim).


Δισκογραφία

κασέτα: Ιησού Γλυκήτατε (εκδ. 1993) (βυζαντινοί ύμνοι με τον Γέροντα Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
κασέτα: Υμνήσωμεν πάντες θεοπρεπώς (εκδ. 1996) (βυζαντινοί ύμνοι με τον Γέροντα Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
κασέτα: Ευλογητός ο Θεός (εκδ. 1998) (βυζαντινοί ύμνοι με τον Γ.Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
κασέτα και cd: Προκαθάρωμεν εαυτoύς (εκδ. 2001) (βυζαντινοί ύμνοι με τον Γ. Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
κασέτα και cd: Μικρός Παρακλητικός Κανόνας (υπό έκδοση) (με τον Γ. Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους)
διπλό CD: Όταν οι Δρόμοι Συναντιούνται (εκδ. 2004, Μελωδικό Καράβι και Sony), με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή, με παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης και της Μ. Ασίας και βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
διπλό CD/DVD: ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ (εκδ. 2006, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος), με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή, με βυζαντινούς ύμνους της Μ. Εβδομάδας, που ακουστηκαν στην σειρά της ΕΤ1 «Επικράνθη», παραγωγής 2005.
cd: Το δαχτυλίδι του αυτοκράτορα (εκδ. 2006, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος) το οποίο συνοδεύει το ομώνυμο βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη, στο οποίο συμμετέχει η Νεκταρία ερμηνεύοντας δύο τραγούδια σε μουσική του συνθέτη Γιώργου Βούκανου.
συλλεκτικό cd: 1936-2006: Αποστολική Διακονία/70 χρόνια προσφοράς στην Εκκλησία και τους λαούς του κόσμου (εκδ. 2006, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος), με βυζαντινούς ύμνους, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους.
cd: Να τα πούμε; της Εστουδιαντίνας (2009) όπου η Νεκταρία τραγουδά τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με τον Χρόνη Αηδονίδη και τα παραδοσιακά κάλαντα της Ρόδου με τον Βασίλη Καζούλη.
συλλεκτικό cd Χρόνης Αηδονίδης, ο δάσκαλος της παράδοσης έκδ. περιοδικό Δίφωνο (Νοέμβριος 2009), όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια
συλλεκτικό cd Καλωσορίσατε (ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Συναυλία για 70 χρόνια Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μουσική Γιώργου Βούκανου), όπου η Νεκταρία τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια (2009)
διπλό cd Άφραστον Θαύμα (Legend/7), μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή, με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους (2010)
Ύμνοι και Θρήνοι της Μ. Εβδομάδας (2011)
Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία (2012)
Χριστουγεννιάτικοι Ύμνοι και Κάλαντα (2012)
Ανάστασις (2013)

Συναυλίες - Συμμετοχές - Διδασκαλία

Πρώτη της εμφάνιση σε συναυλιακό κοινό ήταν στις 25 Μαΐου 2004 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετέχοντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 50 χρόνια προσφοράς στον παραδοσιακό μουσικό ελληνικό πολιτισμό του Χρόνη Αηδονίδη. Από τότε, εμφανίζεται σε επιλεγμένες συναυλίες παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε επίσης με τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο, σε συναυλίες και δισκογραφία.

Κάποιες από τις συναυλίες που διακρίνονται είναι: το αφιέρωμα για τα 50 χρόνια προσφοράς του Χρόνη Αηδονίδη στην παράδοση (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), το αφιέρωμα στα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συναυλία, υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη), σε συναυλία και μουσικολογική ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα "EthomusiKa" του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Παρίσι), στο 6ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, σε συναυλία στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στην Βουδαπέστη, μαζί με την Μάρτα Σεμπέστυεν και την ανδρική «Χορωδία Αγίου Ευφραίμ», σε πλήθος παραστάσεων και επιστημονικών ημερίδων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών κ.α.

Έχει διδάξει σε εγχώρια και διεθνή σεμινάρια με θέμα τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, μεταξύ των οποίων: στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Γαλλία) και στην περίφημη Ακαδημία Μουσικής Φραντς Λιστ (Ουγγαρία).
Διακρίσεις - Βραβεύσεις

Έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ινστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία και είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών. Είναι επίσης καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Χρόνης Αηδονίδης και είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου και Νομικός Σύμβουλος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.
Πηγές

Επίσημος Ιστότοπος της Νεκταρίας Καραντζή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Αφιέρωμα για τη Νεκταρία Καραντζή, στο ieropsaltis.com

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News