- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.



Ο Μήτσος Λυγίζος (γεννήθηκε το 1912 στην Αθήνα και πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1993) ήταν Έλληνας ποιητής, μελετητής, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Σε μεγάλο βαθμό ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία στην τηλεόραση. 'Ηταν παραγωγός της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του 1986 "Μαντάμ Σουσού". Τιμήθηκε το 1982 με Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

Βιογραφία

Σπούδασε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αργότερα πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει σκηνοθεσία, συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη. Σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα αλλά ασχολήθηκε σκηνοθετώντας έργα και στο ραδιόφωνο[1]. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1982 έως το 1984 και αντιπρόεδρος το 1980[2]. Είχε έναν γιο. Πέθανε ξεχασμένος στο γηροκομείο. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου.
Ποιητικές συλλογές

Το ημερολόγιο μιας θητείας, Αθήνα 1998, εκδόσεις Κώδικας
Λάμπα καταγραφής, Αθήνα 1989, εκδόσεις Δωδώνη
Ποίηση απ' την αντίσταση, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 1986, ISBN 9602243147
Κατάδυση, Από την Αντίσταση στο σήμερα, Αθήνα 1981 , εκδόσεις Δωδώνη
Προβληματισμοί στην ποίηση-Δοκίμια, εκδόσεις Δωδώνη, 1978, ISBN 960-248-402-0
Πολιορκία, Αθήνα 1974
Μαρτυρολόγιο, Αθήνα 1974 , εκδόσεις Εργαστήρι
Εραναν τον τάφο, Αθήνα 1966, εκδόσεις Δίφρος
Οι τελευταίοι , Αθήναι 1956, εκδόσεις Μιχ.Σαλιβέρου
Η αλλαγή, Αθήνα 1947 , έκδοση Α. Μαυρίδης
Τοπία του ημίφωτος, 1940 (η πρώτη του ποιητική συλλογή)

Βιβλία & Λογοτεχνικές μελέτες

Τομή στο σύγχρονο θέατρο και δώδεκα θεατρικά δοκίμια, εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα 1987, ISBN 960-248-332-6
Από τα ταξίδια μου, εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα 1984
Αντίσταση εμφύλιος και δικτατορία, εκδόσεις Δωδώνη, ISBN 960-248-334-4
Το νεοελληνικό πλάι στο παγκόσμιο θέατρο, έκδοση Μ. Σαλιβιέρος, Αθήνα 1958
Ο Τέλλος Άγρας και ο λυρικός λόγος
Η έννοια της ποίησης

Φιλμογραφία

Η λεωφόρος της προδοσίας (1969)... στρατιωτικός, πρόεδρος ανακριτικής επιτροπής
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)
Ένας ιππότης με... τσαρούχια (1968) .... Επαμεινώνδας Κουλουβάχατος
Αυτή που δεν λύγισε (1968) .... Πέτρος Βελλίδης
Ο εμποράκος (1967) .... Μαρίνος Κωνσταντινίδης
Ο Αδελφός Άννα (1963)... ηγούμενος
Ο Λουστράκος (1962) .... Γιώργος Καρέλης
Το ταξίδι (1962)
Ποτέ την Κυριακή / Never on Sunday (1960) .... Αρμάθης (καπετάνιος)

Αναφορές

↑ Ριζοσπάστης, ανακτήθηκε 19 Μαΐου 2008
↑ όλα τα διοικητικά συμβούλια της Εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών, ανακτήθηκε 19 Μαΐου 2008

Εξωτερικές συνδέσεις

Ποιήματα του Λυγίζου στο διαδίκτυο
Μήτσος Λυγίζος (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License