ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Μιρέιγ Φλερύ• ελληνίδα υψίφωνος με σημαντική σταδιοδρομία στην πατρίδα της και στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Ιουνίου 1907 και σπούδασε στη Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο με τον διακεκριμένο καθηγητή του τραγουδιού Κίμωνα Τριανταφύλλου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά, μαθήτρια ακόμα, στο Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα στο ρόλο της Μιμί στους Μποέμ.

Οι κατοπινές της εμφανίσεις διασφάλισαν την αναγνώριση του φωνητικού της ταλέντου και της υπέροχης τεχνικής της. Τραγουδάει δίπλα στους διάσημους τότε Νίνο Πικαλούγκα, Τίτο Ρούφο, τον Οδυσσέα Λάππα, το Νίκο Μοσχονά, τον Γιάννη Αγγελόπουλο.

Το 1934 σε μια σταθμική περιοδεία του Εθνικού Μελοδραματικού Ομίλου στην Κέρκυρα, συμμετέχει με ιδιαίτερη επιτυχία στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας του Λαυράγκα Ο Λυτρωτής (24.2.34).

Το 1938 με το σύζυγό της, τον τενόρο Νίκο Γλυνό και με υποτροφία του Δήμου Αθηναίων, πηγαίνει στην Ιταλία, όπου παραμένει ως το 1940. Εκεί, εμφανίζεται, μεταξύ των άλλων, στην Όπερα Ρεάλε της Ρώμης μαζί με τον σπουδαίο Μπενιαμίνο Τζίλι και διευθυντή ορχήστρα τον Τούλιο Σεραφίν και στο Θέατρο Βέρντι της Πάντοβα με τον Τζοβάννι Μαλιπιέρο.

Από το 1940 ως το 1948 είναι πρωταγωνιστικό στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τη Χορωδία Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα, σε συναυλίες που διευθύνει ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης.

Το 1948 βρίσκεται και πάλι στο εξωτερικό για να δρέψει νέες δάφνες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τραγουδάει κάτω από την μπαγκέτα μεγάλων μαέστρων, όπως του Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ, του Σέργιου Κουσσεβίτσκι, του Καρλ Σούριχτ, του Χέρμαν Σέρχεν, του Γιόζεφ Κριπς.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1954, επανέρχεται στην Ε.Λ.Σ. συνεχίζοντας την καριέρα της, ενώ από το 1965 αναλαμβάνει και τις τάξεις μονωδίας και μελοδραματικής στο Ωδείο Αθηνών.

Μερικές από τις ηχογραφήσεις της με άριες από όπερες κι ελληνικά και ξένα τραγούδια, υπάρχουν στα Αρχεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η Μιρέιγ Φλερύ πέθανε στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου το 1996.-


ΠΗΓΕΣ

Ελληνικό Λυρικό Θέατρο, εκδ. του Υπουργείου Πολιτισμού, 1988 Ολυμπίας Τολίκα: Παγκόσμιο Λεξικό της Μουσικής, 1995 Τ. Καλογερόπουλου: Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής, 2002

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License