> Μιχάλης Σαρρής

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Μιχάλης Σαρρής είναι Κύπριος οικονομολόγος και πολιτικός.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 14 Απριλίου του 1946. Σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics και κατόπιν απέκτησε διδακτορικό στις ΗΠΑ. Το 1972 προσελήφθη στο Τμήμα Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Στις αρχές του 1974 προσελήφθη στην Τράπεζα Κύπρου. Από το 1975 ως το 2004 εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, από την οποία αποχώρησε με το βαθμό του Διευθυντή Τμήματος.

Στις 31 Αυγούστου 2005 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, θέση στην οποία παρέμεινε ως το Μάρτιο του 2008. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Κύπρος προετοίμασε και εισήγαγε το ευρώ ως εθνικό της νόμισμα, αντικαθιστώντας την λίρα[1].

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2012 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας. Τον Μάρτιο του 2013 διορίστηκε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα, στις 2 Απριλίου 2013[2].

Εκτός από ελληνικά και αγγλικά, ο κ. Σαρρής μιλά γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.
Σύλληψη στα κατεχόμενα

Τον Οκτώβριο του 2011 συνελήφθη από την αστυνομία του τουρκοκυπριακού καθεστώτος με την κατηγορία ότι υπέπεσε σε ερωτικό αδίκημα με ανήλικο και κατηγορήθηκε για «σεξουαλική σχέση ενάντια στους νόμους της φύσης»[3]. Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας. Ο κ. Σαρρής οδηγήθηκε σε δικαστήριο, το οποίο διέταξε την τριήμερη κράτησή του[4]. Αφέθηκε ελεύθερος μετά την κράτηση, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση[5]. Ο κ. Σαρρής αρνήθηκε να επιστρέψει στα Κατεχόμενα για να δικαστεί, πιστεύοντας ότι δεν θα είχε δίκαιη δίκη[6].


Παραπομπές

↑ Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
↑ naftemporiki.gr
↑ sigmalive.com
↑ politis-news.com
↑ haravgi.com.cy
↑ newpost.gr

Πηγές

Βιογραφικό στον ιστότοπο της Λαϊκής Τράπεζας
Βιογραφικό στην εφημερίδα «Καθημερινή»
typos.com.cy

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License