- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Μιχάλης Νικολινάκος ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1923 στα Άλυκα Λακωνίας και πέθανε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου του 1994. Από μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Μετά το 1946 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ υπήρξε και μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη. Ήταν ψηλός (1,90 μ.), φωτογενής, κομψός, αρρενωπός, έκανε αμέσως όνομα, καθώς και στρατιές από θαυμάστριες. Αυτό τον έκανε ζεν πρεμιέ εκείνη την εποχή.

Ασχολήθηκε επίσης με την ζωγραφική (κυρίως μελάνια) το έργο του οποίου κρίθηκε "εξπρεσιονιστικό". με καθαρό όμως προσωπικό τόνο. Υπήρξe επίσης πολύ γνωστός και ως σκιτσογράφος με συνεργασίες σε περιοδικά και άλλα έντυπα. Η επίδοσή του όμως στον κινηματογράφο υπήρξε επιτυχής.

Πέθανε το 1994 και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Πειραιά.



Φιλμογραφία

Οι 300 Σπαρτιάτες (1962) .... Mύρων

Εφιάλτης (1961)

Η Νάνσυ την ψώνισε (1960) .... Βασίλης

Στρατιώτες δίχως στολή (1960)

Ο Αλή Πασάς και η κυρα- Φροσύνη (1959) .... Μουχτάρ

Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) .... Nάσος Καρνέζης

Για το ψωμί και τον έρωτα (1959)

Ψιτ... κορίτσια! (1959)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τελευταίο ψέμα (1957) .... Γαλανός

Ο γενίτσαρος (1953) (ως Michel Nichol)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License