> Μαρής Βαλλιάνος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Τσιγκογραφία του Μαρή Βαλλιάνου από το περιοδικό Ημερολόγιο Σκόκου του 1897.

Ο Μαρής Βαλλιάνος ήταν Έλληνας εφοπλιστής του 19ου αιώνα και εθνικός ευεργέτης της Ελλάδας.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στις Κεραμιές Κεφαλλονιάς το 1808. Αρχικά βοηθούσε τον πατέρα του στο χωράφι, μέχρι που σε εφηβική ηλικία μπήκε ναύτης σε ιστιοφόρο πλοίο. Το πλοίο ναυάγησε ανοιχτά του Ταϊγανίου της Ρωσίας. Εκεί εγκαταστάθηκε ο Βαλλιάνος και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ταλαιπωρήθηκε πολύ στην νέα του πατρίδα, άγνωστος και μονάχος του στην ξενιτιά. Δούλεψε σκληρά και από τις οικονομίες του αγόρασε μια μικρή φορτηγίδα (λόρκα) και ασχολήθηκε με το εμπόριο των σιτηρών. Γρήγορα έγινε προμηθευτής του Ρωσικού στρατού, και επέκτεινε τις επιχειρήσεις του και στην Βλαχία, όπου προμήθευε τους συμμαχικούς στρατούς. Από την εποχή εκείνη έγινε ο μεγαλύτερος έμπορος σιτηρών της Ευρώπης, με υποκαταστήματα σε όλα τα εμπορικά κέντρα. Έτσι ιδρύθηκε ο κολοσσιαίος και ξακουστός εμπορικός οίκος Βαλλιάνου.

Εκμοντέρνισε τον στόλο του που αποτελείτο από περισσότερα από τριακόσια ατμοκίνητα καράβια και απασχόλησε χιλιάδες Έλληνες ανακουφίζοντας την αγορά εργασίας.

Ο Βαλλιάνος δαπάνησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικές, αγαθοεργές και ευεργετικές ενέργειες. Έκτισε το μεγαλοπρεπές μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Απεβίωσε στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 1896.

Πηγές

* Μαρής Βαλλιάνος - βιογραφικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
* Κωνσταντίνος Σκόκος (1897). Ημερολόγιον Σκόκου. Εν Αθήναις: Εκ του Τυπογραφείου των Καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδου. http://xantho.lis.upatras.gr/kosmopolis/index.php/hmerologio_skokou/issue/view/1034. Ανακτήθηκε την 5 Απριλίου 2010.

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License