> Μαρία Δαμανάκη

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

DAMANAKI, Maria

Η Μαρία Δαμανάκη είναι Ελληνίδα πολιτικός, που χρημάτισε πρόεδρος του Συνασπισμού από το 1991 ως το 1993. Αργότερα εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Το 2009 διορίστηκε κοινοτική επίτροπος αρμόδια για Θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας.

Προσωπική ζωή

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο το 1952. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, από όπου αποφοίτησε το 1975. Είναι διαζευγμένη, με τρία παιδιά. Από το γάμο της με τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη απέκτησε μία κόρη, ενώ από άλλο γάμο έχει μία κόρη και έναν γιο.

Πολιτική δράση

Ανέπτυξε δραστηριότητα εντός της Αριστεράς, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μέλος της ΚΝΕ, έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και ήταν η φωνή πίσω από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου που επαναλάμβανε το "Εδώ Πολυτεχνείο". Συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τη χούντα.

Μετά την πτώση της χούντας εξελέγη βουλευτής, αρχικά του ΚΚΕ και εν συνεχεία με τον Συνασπισμό. Το 1991 έγινε πρόεδρος του ΣΥΝ και ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 10 Οκτωβρίου 1993 ο ΣΥΝ απέτυχε να περάσει το όριο του 3% και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, με αποτέλεσμα την παραίτηση της Δαμανάκη από την ηγεσία. Νέος πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Το 1994 η Δαμανάκη ήταν υποψήφια για τις δημοτικές εκλογές με τον Συνασπισμό και το 1998 με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Ηττήθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από την Νέα Δημοκρατία. Η ίδια διαφωνούσε με τις θέσεις του κόμματός της, ειδικά στο θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 2003 παραιτήθηκε από τον ΣΥΝ και από την βουλευτική της έδρα. Μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η Μαρία Δαμανάκη αποφάσισε να ενταχθεί στο κόμμα αυτό και εξελέγη βουλευτής το 2004, 2007 και το 2009.

Βιβλία

* Το θηλυκό πρόσωπο της εξουσίας (1995)
* Η επιστροφή της Πολιτικής (2001)

Επίτροπος στην Κομισιόν

Στις 27 Νοεμβρίου 2009 διορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της ανατέθηκε ο τομέας των Ναυτιλιακών Υποθέσεων και της Αλιείας [1].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

1. ↑ Τα Νέα, Επίτροπος Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας η Μαρία Δαμανάκη, 27 Νοεμβρίου 2009.

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License