- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Μαίρη Χρονοπούλου είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε μια από τις δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Στη δισκογραφία ερμήνευσε τραγούδια για τα κινηματογραφικά σάουντρακς όπως "Έκλαψα χθες", Είμαι γυναίκα του γλεντιού" και "Του αγοριού απέναντι".Την περίοδο 1992-94 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά του Mega Channel "Μάνα είναι μόνο μία". Τα τελευταία χρόνια, λόγοι υγείας, την έχουν αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιλεκτική φιλμογραφία

* Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) (πρώτη εμφάνιση)
* Το τελευταίο ψέμα (1958)
* Στουρνάρα 288 (1960)... Μαίρη
* Χωρίς ταυτότητα (1962)... Ζανέτ Παυλίδου
* Τα κόκκινα φανάρια (1963)... Μαίρη Πανά
* To τεμπελοσκυλο (1963)... Μπούμπη Πελεκάνου
* Κραυγή (1964) ... Άννα Παυλάτου
* Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) ... Ειρήνη
* Οι αδίστακτοι (1965) ... Στέλλα
* Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)... Σοφία
* Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
* Ο φόβος (1966)... Κανάλη
* Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)... Έλενα Απέργη
* Πολύ αργά για δάκρυα (1968) ... Ειρήνη Κατακουζηνού
* Γοργόνες και μάγκες (1968)... Φλώρα
* Η λεωφόρος του μίσους (1968)... Σοφία
* Όταν η πόλις πεθαίνει(1969) ... Τζέλα Ραζή
* Ορατότης μηδέν (1969)... Χριστίνα Ρίχτερ
* Γυναικοκρατία (1973)
* Ο καθένας με την τρέλα του (1980)
* Ο ποδόγυρος (1980)
* Πανικός στα σχολεία (1981)... Βίκυ
* Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) ... Βούλα
* Τα παιδιά της χελιδόνας (1987)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

* Μάνα είναι μόνο μία (Mega Channel, 1992-94)

"Εμείς κι εμείς"(guest star ως Μαίρη Χρονά,Mega Channel,1994-98)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License