> Μάγας της Κυρήνης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Μάγας της Κυρήνης ( ?? – 250 π.Χ.) ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο μακεδονικής καταγωγής, που βασίλεψε στην Κυρήνη (σημερινή Λιβύη) από το 276 έως το 250 π.Χ. Ήταν γιος του Φίλιππου, ενός Μακεδόνα ευγενούς, και της Βερενίκης Α’, μετέπειτα συζύγου του Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρος, ιδρυτή της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. Ο Μάγας ήταν επομένως, ετεροθαλής αδερφός του κατοπινού φαραώ Πτολεμαίου Β’ του Φιλάδελφου.


Η διοίκηση της Κυρήνης, ανατέθηκε στο Μάγα δια μέσου της μητέρας του και ιστορικοί αναφέρουν πως έμεινε επικεφαλής της για πενήντα περίπου χρόνια. Ωστόσο μετά το θάνατο του Πτολεμαίου Σωτήρος, ο Μάγας προσπάθησε σε διάφορες περιπτώσεις να πετύχει την ανεξαρτησία της Κυρήνης, μέχρι που ανακηρύχτηκε βασιλιάς το 276 π.Χ. Κατόπιν, ο Μάγας νυμφεύθηκε την Απάμα, την κόρη του Βασιλιά Αντίοχου Α’ της Δυναστείας των Σελευκιδών και της Στρατονίκης. Η Απάμα πιθανόν να ταυτίζεται με τη μητέρα του μοναδικού του παιδιού που μας είναι γνωστό, της Βερενίκης Β’. Έχοντας κάνει αυτή την ισχυρή συμμαχία, απέκτησε τη δύναμη να επιτεθεί εναντίον της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία, λίγο μετά την επανάστασή του.


Άρχισε εχθροπραξίες εναντίον του ετεροθαλούς αδερφού του Πτολεμαίου Β’, επιτιθέμενος στην Αίγυπτο από τα δυτικά, ενώ ο Αντίοχος έκανε επίθεση στην Παλαιστίνη. Ωστόσο ο Μάγας αναγκάστηκε να διακόψει την προσπάθειά του εξαιτίας μιας επανάστασης που διοργάνωσαν Λίβυοι νομάδες, οι Μαρμαρίδες. Στην ανατολή ο Αντίοχος Α’ ηττήθηκε από τα στρατεύματα του Πτολεμαίου. Ο Μάγας κατάφερε τουλάχιστον να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Κυρήνης μέχρι το θάνατό του το 250 π.Χ. από καταχρήσεις, αν και λίγο αργότερα το κράτος του απορροφήθηκε εκ νέου από την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο. Η κόρη του Βερενίκη αρραβωνιάστηκε τον μετέπειτα φαραώ της Αιγύπτου Πτολεμαίο Γ’ Ευεργέτη.


Δείτε επίσης:

* Δυναστεία των Πτολεμαίων

* Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος
 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License