- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Λιλίκα Νάκου ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος και πεζογράφος.

Βιογραφία

Η Λιλίκα (Ιουλία) Νάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904, όπου και πέθανε το 1989. Ήταν κόρη του δικηγόρου και σοσιαλιστή υπουργού επί κυβερνήσεων Βενιζέλου Λουκά Νάκου και της Ελένης Παπαδοπούλου, αδελφής της λογοτέχνιδας Αρσινόης Παπαδοπούλου. Στη Γενεύη, όπου εγκαταστάθηκε με τη μητέρα της μετά το χωρισμό των γονιών της, τέλειωσε το γυμνάσιο, πήρε μαθήματα πιάνου και σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του ομώνυμου Πανεπιστημίου. Στο Παρίσι σπούδασε γαλλική λογοτεχνία στη Σορβόννη, και εργάστηκε σε γαλλικούς εκδοτικούς οίκους. Στη Γαλλία ήρθε σε επαφή με σοσιαλιστικούς κύκλους και γνωρίστηκε με τους Romain Rolland και Miguel de Unamuno. Στην Ελλάδα επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Εργάστηκε από το 1934 ως δασκάλα Ωδικής για βιοποριστικούς λόγους, αρχικά στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια στα Πατήσια.

Δύο χρόνια αργότερα εγκατέλειψε τη διδασκαλία και αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία. Έγραψε στην εφημερίδα Ακρόπολις και Έθνος, καθώς και στα περιοδικά Νέα Εστία, Νεοελληνικά Γράμματα, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Ο κύκλος κ.ά. Πέρασε ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής όπου έχασε τη μητέρα της από την πείνα, ενώ η ίδια σώθηκε από λιμοκτονία από τον Ερυθρό Σταυρό. Σ' αυτό το διάστημα βοήθησε τους διωκόμενους κομμουνιστές, ενώ εργάστηκε εθελοντικά στο Νοσοκομείο Παίδων της Ριζαρείου. Μετά την απελευθέρωση ταξίδεψε ξανά στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια. Την δεκαετία του '60 εμφάνισε έντονα προβλήματα υγείας, τα οποία την συνόδευσαν μέχρι το τέλος της ζωής της.

Δώρισε την προσωπική της βιβλιοθήκη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Πρωτοεμαφανίστηκε στα γράμματα με δημοσιεύσεις διηγημάτων, νουβελών σε περιοδικά του Παρισιού όπως τα Monde, Clarte, Nouvelles Litteraires. Στην Ελλάδα εξέδωσε το 1932 την συλλογή διηγημάτων Η Ξεπάρθενη, ενώ την ίδια περίοδο γνωρίστηκε με το Νίκο Καζαντζάκη και τους λογοτέχνες της Δεξαμενής (Βάρναλης, Θεοτόκης, Καμπύσης κ.ά.). Πηγή των έργων της ήταν τα προσωπικά της βιώματα, και είχε έντονες επιρροές από το φεμινιστικό κίνημα γραφής. Δύο από τα ιδιαίτερα γνωστά μυθιστορήματα της Νάκου είναι: η Κυρία Ντορεμί[1] και το Για μια καινούργια ζωή [2] διασκεύασε τηλεοπτικά ο συγγραφέας Γιάννης Κανδήλας και προβλήθηκαν από τη κρατική τηλεόραση στη δεκαετία του '80.
Εργογραφία

(πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)
Διηγήματα - Μυθιστορήματα - Νουβέλες

Η ξεπάρθενη. Αθήνα, 1932.
Παραστρατημένοι. Μυθιστόρημα. Αθήνα, Γκοβόστης, 1935.
Η κόλαση των παιδιών. Αλεξάνδρεια, Γρίβας, 1944.
Ναυσικά. Αθήνα, 1953.
Η κυρία Ντορεμί. Αθήνα, Δίφρος, 1955.
Τα ανθρώπινα πεπρωμένα. Μυθιστόρημα· Πρόλογος Raphael Weill του κολλεγίου της Γαλλίας. Αθήνα, Βιβλιοεκδοτική, 1955 (και ανατύπωση με τίτλο Γη της Βοιωτίας από τις εκδόσεις Γαλαξίας, 1967).
Για μια καινούρια ζωή. Αθήνα, Μαυρογιώργης, 1960.
Οι οραματιστές της Ικαρίας. Αθήνα, Φέξης, 1963.
Η ιστορία της παρθενίας της δεσποινίδας Τάδε. Αθήνα, Δωρικός, 1981.

Μυθιστορηματικές βιογραφίες - Δοκίμια - Αναμνήσεις

Η ζωή του Έδγαρ Πόε. Αθήνα, έκδοση του περ. Νέα Εστία, 1936 (και επανέκδοση με τίτλο Ποτέ πια από τον Πάπυρο το 1975).
Οι παραγνωρισμένοι. Αθήνα, Δωρικός, 1978.
Η ζωή του Σεμελβάις. Αθήνα, δωρικός, 1982.
Ζαν Ζωρές. Αθήνα, Δωρικός, 1985.
Προσωπικότητες που γνώρισα. Αθήνα, Alvin Redman Hellas, 1965.
Το χρονικό μιας δημοσιογράφου. Αθήνα, Δωρικός, 1979.
Μόσχω Τζαβέλλα· Ιστορική αφήγηση· Φιλολογική επιμέλεια, πρόλογος και επίμετρο Κ.Α.Δημάδης. Αθήνα, Καστανιώτης, 199;

Πηγές

επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ

Παραπομπές

↑ htt//:www.livemovies.gr/series/h-kyria-ntoremi
↑ htt//:www.retrodb.gr/wiki/.../Γιάννης_Κανδήλα.

Εξωτερικές συνδέσεις

Λιλίκα Νάκου (1904-1989)
Για μια καινούργια ζωή- Τηλεοπτική σειρά 1988-89

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License