> Λάμια (εταίρα)

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Η Λάμια ήταν περιώνυμη εταίρα (γεννήθηκε το 340 π.Χ. και πέθανε το 303 π.Χ.) θυγατέρα του Αθηναίου Κλεάνωρος και ερωμένη του Δημητρίου του πολιορκητού. Αν και δεν ήταν πολύ νέα γοήτευσε τον νεαρό ηγεμόνα που μόλις έχει νικήσει τους Κυπρίους στη Σαλαμίνα (306 π.Χ.), με την εξαιρετική της μόρφωση, καλλιέργεια και ομορφιά της. Με τον Δημήτριο πήγε στην Αθήνα όπου γνώρισε μεγάλες τιμές. Οι Αθηναίοι της ίδρυσαν και ναό όπου τιμώνταν σαν Αφροδίτη. Το ίδιο έπραξαν και οι Θηβαίοι. Η Λάμια ήταν φιλότεχνη και πνευματώδης και ίδρυσε στη Σικυώνα την Ποικίλη Στοά όπου εκτίθονταν έργα σύγχρονων ζωγράφων. Από τον Δημήτριο απόκτησε μια κόρη, τη Φίλα, προς τιμήν της οποίας ο Αδείμαντρος (ένας από τους κόλακες του Δημητρίου) ίδρυσε ναό στη Λάμψακο.
Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα , τόμος 37, σελίδα 247
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lamia (Hetäre des Demetrios) της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License