- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης (Kyriakos Charalambides) είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους Έλληνες ποιητές. Από το 1961 εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το ελληνικό και κυπριακό κράτος και από φορείς στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δουλειά του έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών αφιερωμάτων και μελετών.

Σύμφωνα με τον Τ.Κ. Παπατσώνη, «ο Χαραλαμπίδης ζωογονεί την μαρασμένη και ασθενούσα νεοελληνική Ποίηση. Της ξαναδίνει με το πρέπον δέος το μεγάλο της ηθικό θεμέλιο, έναν νέο και σφριγηλόν Ουμανισμό» (1967).

Και σύμφωνα με τον Γιώργο Κεχαγιόγλου, «ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης έχει περάσει, από καιρό, το κατώφλι του καλού ποιητή. Έχει, επίσης, κατακτήσει μία από αδιαφιλονίκητες πρώτες θέσεις ανάμεσα στους ποιητές της γενιάς του και όλου του ελληνισμού. Και δεν θα πούμε τίποτε το τολμηρό ή αναπόδεικτο, αν δεχτούμε, με ανεπιφύλακτη συγκίνηση, ευγνωμοσύνη και αίσθημα δικαιοσύνης, ότι η ‘Αμμόχωστος Βασιλεύουσα’ είναι το αρτιότερο ελληνικό βιβλίο του 1982».

Έργο

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης εξέδωσε τις εξής ποιητικές συλλογές:

* Πρώτη Πηγή, Αθήνα, 1961.

* Η άγνοια του νερού, με πρόλογο Τάκη K. Παπατσώνη, Ίκαρος: Αθήνα, 1967

* Το αγγείο με τα σχήματα, Λευκωσία, 1973.

* Αχαιών Ακτή, Λευκωσία, 1977; 2η έκδοση, Άγρα: Αθήνα, 2003.

* Αμμόχωστος Βασιλεύουσα, Ερμής: Αθήνα, 1982; Άγρα: Αθήνα 1997.

* Θόλος, Ερμής: Αθήνα, 1989; 1991; Άγρα: Αθήνα, 1998.

* Μεθιστορία, Άγρα: Αθήνα, 1995; 2000.

* Δοκίμιν, Άγρα: Αθήνα, 2000.

* Αιγιαλούσις Επίσκεψις, Άγρα: Αθήνα, 2003.

* Κυδώνιον Μήλον, Άγρα: Αθήνα, 2006.

Βραβεία

Τρεις συλλογές του τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου - Το Αγγείο με τα Σχήματα (1974), Αχαιών Ακτή (1978), Αμμόχωστος Βασιλεύουσα (1983). Επίσης, η συλλογή Θόλος πήρε το 1989 το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και η Μεθιστορία, το 1996, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας. Το 1997 κυκλοφόρησε (μετάφραση και εισαγωγή του ίδιου) το βιβλίο Ρωμανού του Μελωδού : Τρεις Ύμνοι (Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας). Το 1998 ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης τιμήθηκε με το Έπαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο. Το 2003 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 2006 του απονεμήθηκε το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη. Το 2007 τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

Μεταφράσεις του έργου του Κ. Χαραλαμπίδη

Η δουλειά του Κ. Χαραλαμπίδη μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες στα εξής αυτοτελή βιβλία:

* "Selected Poems" μετάφραση στα Αγγλικά από τον Greg Delanty (Southworld Editions, the Munster Literature Center, Cork, Ireland, 2005.[1]

* "Dome" μετάφραση στα Αγγλικά από τον John Milides (National Center for Hellenic Studies and Research, La Trobe University, Australia 2002.

* "Myth and History" μετάφραση στα Αγγλικά από τον David Connolly (Nostos Books, Minneapolis, USA - 2008, προσεχώς.

* "Hier, wo das Wunder noch wirkt" μετάφραση στα Γερμανικά από τον Hans Eideneier (Romiosini, Cologne 2000).

* "Methistoria" μετάφραση στα Γαλλικά από τον Ανδρέα Χατζησάββα και τους Francoise Becker, Michel Blanc και Francoise Gabenisch (Edition Praxandre, Besancon, France, 2007).

* "Ordens tyranni och andra dikter" μετάφραση στα Σουηδικά από την Anna Maria Gull (Atlantis, Sweden, 2008, προσεχώς).

Μελέτες και αφιερώματα για το έργο του

* Μιχάλης Τσιανίκας, «Το όνομα της Αμμοχώστου» (μια κριτική προσέγγιση στην ‘Αμμόχωστο Βασιλεύουσα’, Ίνδικτος, Αθήνα, 2003 [2]

* Θεοδόσης Πυλαρινός, «Μεθιστορία», Ηρόδοτος, Αθήνα, 2007

* Περιοδικό Πόρφυρας τεύχος 124, Κέρκυρα, Ιούλιος - Σεπτέμβριος, 2007.

* Περιοδικό Θέματα Λογοτεχνίας τεύχος 12, Ιούλιος - Οκτώβριος, 1999.

* Περιοδικό "Η Λέξη", τεύχος 163, Μάιος - Ιούνιος 2001.

Ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί από τον Χρυσόστομο Σταμούλλη, τον Νότη Μαυρουδή, τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη, τον Μάριο Τόκα, τον Σάββα Σάββα, τον Μάριο Μελετίου και τον Γιώργο Καλογύρου.

Κριτικές σε εφημερίδες

Κριτικές της δουλειάς του δημοσιεύονται κατά καιρούς σε ημερήσιες ελληνικές εφημερίδες. Οι πιο πρόσφατες κριτικές είναι:

* Κριτική του βιβλίου Κυδώνιον Μήλον στην Καθημερινή, 21 Ιαν. 2007

* Κριτική του βιβλίου Κυδώνιον Μήλον στην Καθημερινή, 15 Ιουλίου 2006

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License