- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Κούλα Αγαγιώτου (1915 ή 1922 - 25 Οκτωβρίου 2006) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Η ζωή της

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Δυο από τις σημαντικές της εμφανίσεις στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού και στην ταινία Δόκτωρ Ζιβέγγος με τον Θανάση Βέγγο και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Ο ρόλος που την έκανε περισσότερο γνωστή στο ελληνικό κοινό είναι της μητέρας του Βάσου Ανδριανού [ΑΛΕΞΗ] στην σειρά Μεθοριακός Σταθμός 1975-1981 της ΥΕΝΕΔ (σημερινής ΝΕΤ) και στο ρόλο της Σοφίας Σοφιανού στην σειρά Το ρετιρέ, παραγωγής 1990 από το Mega Channel. Ως μητέρα της Κατερίνας (Κατερίνα Γιουλάκη), κατάφερνε πάντα να δημιουργεί σουρεαλιστικές καταστάσεις συνεπικουρούμενη από την εγγονή της Ειρήνη (Τζόυς Ευείδη). Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο Κουκάκι ξεχασμένη με τη φροντίδα της ανιψιάς της, Σοφίας Μπούκου. Απέκτησε μια κόρη. Πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου του 2006[1] αλλά ο θάνατός της γνωστοποιήθηκε αργότερα. Ετάφη στο Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας με λίγο κόσμο.
Φιλμογραφία

Τρελογιατρός (1987)... κ. Σφήνα
Καμικάζι αγάπη μου (1983) .... Δόμνα Σγουρού
Η στροφή (1982)... κ. Καζαντζή
Ο τρομοκράτης (1975)
Ένα τανκ στο κρεβάτι μου (1973)...μητέρα
Ευδοκία (1971) .... Mαρία Κουτρουμπή
Δόκτωρ Ζιβέγγος (1968) .... Ασπασία
Αντίο για πάντα (1967) .... Μίνα
Νυμφίος ανύμφεφτος (1967)... Μερόπη
Το μπλόκο (1965) ...
Γιατί γεννήθηκα φτωχή (1965)
Λολίτες της Αθήνας (1965)
Παιδί μου δεν αμάρτησα (1964)
Αμαρτωλά νιάτα (1963)
Λίγο πριν ξημερώσει (1963)
Η καρδιά της μάνας (1963)
Ο λουστράκος (1962) .... Νένα
Ποτέ την Κυριακή (1960)
Το αγρίμι (1960)
Η κυρία δήμαρχος (1960) .... Kούλα Προκόπη
Μπουμπουλίνα (1959)
Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959) .... μητέρα Παγώνας
Γαλήνη (1958) .... θεία Μαρία
Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη (1957)
Η λίμνη των πόθων (1958)
Μια ξένη πέρασε (1958)
Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Τηλεοπτικές ερμηνείες

Μεθοριακός Σταθμός 1975-1981
¨Τα λιονταράκια του Κυρ Ηλία" (1984-1986)
Το ρετιρέ (1991) TV σειρά .... Σοφία Σοφιανού

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Αυλαία, άρθρο της Ελευθεροτυπίας

Παραπομπές

↑ Ατάκα, εφημερίδα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, φ. 41, σελ. 18, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2006. (αρχείο σε μορφή .pdf)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License