ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος - Αγαθόφρων (1786 στην Σμύρνη - 1841 στο Παρίσι) ήταν Έλληνας συνθέτης, μουσικός, συγγραφέας και φιλόλογος.


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Ανδρίτσαινα. Μεγάλωσε στην Σμύρνη, όπου και σπούδασε λίγα χρόνια στην φημισμένη Ευαγγελική Σχολή. Το 1806, όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στο Παρίσι, ο Νικολόπουλος έγινε βιβλιοθηκάριος στο Γαλλικό Ινστιτούτο, πράγμα που του επέτρεπε, στον ελεύθερο χρόνο του, να ασχολείται με τις ιδιωτικές του σπουδές. Έγινε μέλος της Φιλικής Eταιρείας, του Ελληνικού Κομιτάτου και της Φιλόμουσης Εταιρείας.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, δώρισε την πατρική του βιβλιοθήκη 3.500 τόμων στην Ανδρίτσαινα. Η βιβλιοθήκη αυτή αποτελεί τον πυρήνα της σημερινής Νικολοπούλειου Βιβλιοθήκης. Πέθανε αιφνιδίως το 1841 από τέτανο.


Η συνεισφορά του

Ο Νικολόπουλος έγραψε και εξέδωσε πολλά έργα πατριωτικού περιεχομένου για να ξεσηκώσει το έθνος ενάντια στα δεσμά του.[1] Έκανε επιστημονικές έρευνες περί της μουσικής των αρχαίων Ελλήνων και τύπωσε έργα αρχαίων συγγραφέων. Ως μουσικός συνθέτης μελοποίησε αρχαία ελληνικά κείμενα για φωνή, χορωδία και πιάνο, όπως το προοίμιον της Ιλιάδος του Ομήρου, Ευμενίδες του Αισχύλου, Φοίνισσες του Ευριπίδη, Ένα χρόνο πριν από τον πρόωρο θάνατό του είχε μελοποιήσει την Ολυμπιακή ωδή του Πινδάρου. Ακόμη συνέθεσε τρεις ρομάντσες, μία καντάτα για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό κ.ά. [2]. Εκτός αυτών συνέθεσε και λειτουργική μουσική για την Ορθόδοξη Εκκλησία (Κύριε ελέησον, Κύριε σώσον τους ευσεβείς, Την Ωραιότητα). Σ' αυτόν τον τομέα μάλιστα, της σύνθεσης δηλαδή πολυφωνικής μουσικής για την Ορθόδοξη Εκκλησία, θεωρείται πρωτοπόρος, αν και δεν είναι γνωστό εάν συνέθεσε και άλλου είδους τέτοια έργα, όπως είναι άγνωστοι και οι λόγοι που τον ώθησαν. Σίγουρα πάντως καταλυτικό ρόλο στην όλη του προσφορά διαδραμάτισε το γενικότερο κλίμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Παραπομπές

↑ Konstandinos Dimaras: A History of Modern Greek Literature, Albany 1972, ISBN 0-87395-071-2, S. 243
↑ Bericht über die Frühzeit der modernen olympischen Bewegung beim Deutschlandradio

Βιβλιογραφία

Τάκης Καλογερόπουλος: Κων/νος-Αγαθόφρων Νικολοπουλος, από το: Λεξικό της ελληνικής μουσικής, Αθήνα 1998–99 (online στο wiki.musicportal.gr)
Γιάννης Φιλόπουλος: Εισαγωγή στην ελληνική πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1990.
Γιόζεφ Φινκ: Die Arkadische Sendung des Konstantinos Nikolopoulos, Βερολίνο 1972, ISBN 3-7769-0110-1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πορτραίτο στον ιστότοπο της Ανδρίτσαινας
Ακούστε: Μελοποίηση του αρχικού μέρους της Ιλιάδας του Ομήρου για χορωδία και πιάνο

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Konstantinos Nikolopoulos της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License