> Κωνσταντίνος Μαζαράκης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης - Αινιάν ήταν Έλληνας οπλαρχηγός και μακεδονομάχος.

Κωνσταντίνος Μαζαράκης - Αινιάν

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε τo 1869. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά. Αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων ως αξιωματικός του πυροβολικού.

Ελαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Το 1904 ήταν από τα πρώτα μέλη του μακεδονικού κομιτάτου.

Το 1905 συγκρότησε σώμα μακεδονομάχων και εγκαταστάθηκε στην περιοχή Βερμίου Νάουσας με πεδίο δράσης τα χωριά της λίμνης των Γιαννιτσών και το Ρουμουλούκι, καθώς και την Έδεσσα και την Άρνισσα. Δεν υπήρξε όμως αρχηγός ενός σημαντικού σώματος κατά το Μακεδονικό αγώνα αλλά, ο συντονιστής της δράσης των ελληνικών σωμάτων της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας και ο σύνδεσμος μεταξύ των Προξενείων Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου.

Όπως όλοι οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού άλλαξε το όνομά του μόλις ανέλαβε δράση στη Μακεδονία και έγινε γνωστός ως καπετάν Άκρίτας. Παρ΄όλα αυτά δεν κατάφερε να κρατήσει την ταυτότητά του μυστική και έτσι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να τον ανακαλέσει και να σταματήσει τη δράση του που έπρεπε να μείνει μυστική. Πολέμησε ηρωικά και στους δύο Βαλκανικούς πολέμους με το βαθμό του λοχαγού.

O Έλληνας οπλαρχηγός και μακεδονομάχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

το 1916 πήρε μέρος στο Εθνικό Κίνημα ως αντισυνταγματάρχης. Το 1919 ως υποστράτηγος ανέλαβε τη διοίκηση της μεραρχίας Ξάνθης και συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Θράκης. Αποστρατεύθηκε το 1926 με το βαθμό του αντιστρατήγου.

 Μακεδονομάχοι

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License