ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Κωνσταντίνος Ιωνίδης

Ο Κωνσταντίνος Ιωνίδης (ή Ιωάννου ή Ιπλιξής) ήταν ευεργέτης, έμπορος και συλλέκτης έργων τέχνης.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1772. Η μητέρα του λεγόταν Δέσποινα. Πατέρας του ήταν ο ιερέας της ενορίας Κοντοσκάλι, Ιωάννης Καισαρεύς ή Καϊσαρλής, όπως συνηθίζονταν να λέγεται, και ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Επειδή ο πατέρας του πέθανε νωρίς, η μητέρα του έβαλε τον μικρό Κωνσταντίνο οκτώ χρονών στο εργαστήρι του θείου του, Λουκά Κασϊσαρλή, να μάθει την τέχνη του λιθοξόου. Στο εργαστήριο ο Κωνσταντίνος δεν μπόρεσε να μείνει πολύ, κράτησε το επώνυμο Ιπλιξής, και μπήκε υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα υφασμάτων. Σύντομα κατάφερε να διακριθεί στο εμπόριο αποκτώντας μεγάλη περιουσία, ενώ ταυτόχρονα μάθαινε και γράμματα, και αποκατέστησε τις τρεις αδερφές του δια γάμου.

Το 1821 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω των διώξεων την Πόλη και να συνεχίσει την εμπορική δραστηριότητά του στο Λονδίνο, στο οποίο διατηρούσε κατάστημα. Κατά την παραμονή στο Λονδίνο αποφάσισε να αλλάξει το επώνυμό του, που ήταν Ιπλιξής, σε Ιωνίδης, με το οποίο και έμεινε γνωστός.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας συνεισέφερε στην ανέγερση του κτιρίου του πανεπιστημίου ενώ ύστερα από προτροπές του δημάρχου Πειραιά Πέτρου Ομηρίδη - Σκυλίτση ανήγειρε με δικά του έξοδα την Ιωνίδειο σχολή, για την οποία έδωσε πάνω από 40.000 δραχμές. Ο Κωνσταντίνος Ιωνίδης ασχολήθηκε επίσης και με τη συλλογή έργων τέχνης (Ρεμπράντ κ.λπ.). Κατόρθωσε μάλιστα να γίνει ένας εκ των σημαντικότερων συλλεκτών έργων τέχνης της εποχής του βοηθώντας παράλληλα πολλούς νέους καλλιτέχνες και λογοτέχνες. Μεγάλο μέρος της συλλογής του το δώρισε ο γιος του, στη βασίλισσα Βικτώρια, όταν έφτιαχνε το μουσείο "Victoria and Albert Museum".

Γιός του ήταν ο Αλέξανδρος Ιωνίδης (1810-1890), ο οποίος απέκτησε με την Ευτέρπη Σγούτα μεταξύ άλλων τον Αλέξανδρο Ιωνίδη (1840-1898), τον Λουκά Ιωνίδη (1837-1924), την Αγλαΐα Ιωνίδη (1834-1906) και την Χαρίκλεια Ιωνίδη (1844-1923). Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολήθηκαν με την τέχνη και συνδέθηκαν με ονόματα όπως οι: Ουίλιαμ Μόρις, Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, Σούμαν κ.α. Η εγγονή του Αθηνά Ρωσσέτη ήταν σύζυγος του Ιωάννου Τσάτσου και μητέρα του Δημητρίου Τσάτσου. Απευθείας απόγονοι του Κωνσταντίνου Ιωνίδη είναι οι Κωνσταντίνος Τσάτσος, Θεμιστοκλής Τσάτσος και Δημήτρης Θ. Τσάτσος.

Πηγές

* Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (1921). Δημήτριος Α. Δημητριάδης. ed. Οι ευεργέται των πανεπιστημίων : Βιογραφικόν απάνθισμα μετά εικόνων. Εν Αθήναις: Τυπογραφικά Καταστήματα Ταρουσοπούλου. http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/4/6/6/metadata-02-0000269.tkl. Ανακτήθηκε την 25 Μαΐου 2010.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Γενεαλογικό δέντρο

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License