> Κωνσταντίνος Γκλαβάνης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Κωνσταντίνος Γκλαβάνης ήταν βιομήχανος και πολιτικός από τη Ζαγορά Πηλίου.

Γεννήθηκε το 1854 και σε νεαρή ηλικία έφυγε για τη Ρωσία. Παρέμεινε εκεί για περίπου 15 χρόνια και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Αργότερα γύρισε στο Βόλο όπου ίδρυσε την πρώτη αλευροβιομηχανία της πόλης και τη βιομηχανία μηχανημάτων «Γκλαβάνη». Το 1881 ίδρυσε μαζί με το Γεώργιο Φιλάρετο το Δημοκρατικό Κόμμα ενώ στη συνέχεια, μετά την έλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου, προσχώρησε στο Φιλελεύθερο Κόμμα. Ήταν δήμαρχος Βόλου για 14 χρόνια και επί δημαρχίας του, με δική του πρωτοβουλία, η διοίκηση του σημερινού Αχιλλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου πέρασε στο δήμο και έγινε δεκτή η πρόταση του Δημήτριου Σαράτση για την ίδρυση του Ανώτερου Παρθεναγωγείου. Πέθανε στο Βόλο το 1932.

Είχε δύο γίους: τον Ιωάννη που εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής με το Κόμμα Φιλελευθέρων και την Ένωση Κέντρου ενώ διετέλεσε και υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ανοικοδομήσεως, Πρόνοιας Υγιεινής και Ανοικοδομήσεως και Εμπορίου και Βιομηχανίας και τον Ευάγγελο που επίσης εκλέχτηκε βουλευτής.

Πηγή

* Ένθετο εφημερίδας Ελευθεροτυπία Ε/Ιστορικά-Τα Αθεϊκά του Βόλου και ο Δελμούζος,22 Ιουνίου 2009
* Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ.14

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License