> Καίτη Λαμπροπούλου

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Καίτη Λαμπροπούλου (1926 - 31 Ιανουαρίου 2011) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά της λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα της. Ήταν το δεύτερο παιδί από τα συνολικά τρία της οικογένειας.

Ξεκίνησε τα μαθήματα στο θέατρο από τα μαθητικά της χρόνια το 1942,κρυφά από την οικογενειά της, αρχικά στο Θέατρο Τέχνης. Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην "Αγριόπαπια" του Ίψεν.[1] Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε στα έργα "Σουάνεβιτ", "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε", "Κωνσταντίνου και Ελένης", "Βυσσινόκηπος", "Στέλλα Βιολάντη", "Το πρώτο έργο της Φάννυ", "Δεν μπορείς να ξέρεις", "Χαρούμενα νιάτα", "Βρικόλακες" κ.ά.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη και πήρε μέρος στις παραστάσεις: "Φοιτηταί", "Ζητείται υπηρέτης", "Συρανό ντε Μπερζεράκ", "Το φιντανάκι", "Λοκαντιέρα", "Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής", "Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ" κ.ά. [2] Στη συνέχεια, ακολούθησε το Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία "Το παιδί μου πρέπει να ζήσει". Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στο Θέατρο της Δευτέρας.

Σύζυγός της ήταν ο δημοσιογράφος και σεναριογράφος Γεώργιος Ρούσσος[3].

Στις 20 Δεκεμβρίου 2004, απονεμήθηκε σε αυτή και τη Σμαρούλα Γιούλη το έπαθλο "Κυβέλη" για τη συνολική τους θεατρική προσφορά.[4]

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε με την αδερφή της στο Διόνυσο[3].

‎Πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 2011[5].
Παραπομπές

↑ Χατζηδάκης, Γιώργος (14-02-1999). "Κουν: μνήμη και ανάμνηση" (pdf). Ένθετο "Επτά Ημέρες" (Εφημερίδα Καθημερινή): σελ. 7. Ανακτήθηκε την 27-10-2010.
↑ Αρχείο Εθνικού Θεάτρου
↑ 3,0 3,1 Δότσιου, Χρύσα (01-12-2009). Δύσκολες μέρες για την Καίτη Λαμπροπούλου!. Espresso News. Ανακτήθηκε την 27-10-2010.
↑ Θεατρικό Μουσείο - Θεατρικά Έπαθλα
↑ Έφυγε η Καίτη Λαμπροπούλου

Πηγές

Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
Καίτη Λαμπροπούλου: αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Finos Films
IMDB - Kaiti Lambropoulou
Καίτη Λαμπροπούλου (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License