- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Τζέιμς Πάρις (στα αγγλικά: James Paris) ήταν παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Γεννήθηκε το 1921 στη Μυτιλήνη, σπούδασε στην Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης και στο Γεωργικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Βηρυτού στο Λίβανο. Το 1948 μετανάστευσε στην Αμερική, και στα πρώτα χρόνια παραμονής του στις ΗΠΑ σπούδασε στην Σχολή Κινηματογράφου της 20th Century Fox, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και έγινε διευθυντής του τμήματος της διαφήμισης της United Artists (1948-1952). Αφού συνεργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής σε ταινίες της 20th Century Fox, στα τέλη της δεκαετίας του '50 επέστρεψε στην Ελλάδα, δίνοντας μια νέα πνοή στις κινηματογραφικές παραγωγές. Μέσα σε μια περίπου δεκαετία, υπήρξε παραγωγός σε 54 ελληνικές ταινίες, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν στα εισιτήρια, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5 Βραβεία Καλύτερης Ταινίας). Ο Τζέιμς Πάρις, ο παραγωγός χάρη στον οποίο η έννοια της «υπερπαραγωγής» έγινε γνωστή στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο, πέθανε το 1982 σε ηλικία 61 ετών.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

* Τα Σύνορα της προδοσίας (1968)
* Όχι (1969)
* Στη μάχη της Κρήτης (1970)
* Οι Γενναίοι του Βορρά (1970)
* Δώστε τα χέρια (1971)
* 28η Οκτωβρίου ώρα 5:30 (1971)
* Η Χαραυγή της Νίκης (1971)
* Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971)
* Παπαφλέσσας (1971)
* Μαντώ Μαυρογένους (1972)
* Οι Σουλιώτες (1972)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License