< > Ιωνάς Κανελόπουλος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο ιερομόναχος Ιωνάς Κανελόπουλος ήταν πρωτεργάτης του 1821.

Η καταγωγή του ήταν από τα Χαλκάνικα των Κλουκινών της επαρχίας Καλαβρύτων. Ήταν μοναχός στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Το 1820, λίγο πριν την επανάσταση πήγε στην Ζάκυνθο όπου και γνωρίστηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο Κολοκοτρώνης τον μύησε στην Φιλική Εταιρεία, του έμαθε πως να κατηχεί το μυστήριο και τον έστειλε να πάει στις τρεις επαρχίες της Πελοποννήσου την Γαστούνη, την Πάτρα και στα Καλάβρυτα για να διαδώσει την ιδέα της επανάστασης. Ήξερε επίσης ότι η επανάσταση επρόκειτο να γίνει στις 25 Μαρτίου του 1821.

Ο Κανελόπουλος εξακολούθησε τον αποστολικό βίο κατηχώντας όλους τους επίσημους Πελοποννησίους των πόλεων και των χωριών.

Πηγές

* Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. http://www.archive.org/details/vioipeloponnsin00chrygoog. Ανακτήθηκε την 10 Απριλίου 2010.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License